"Гуцулозавр карпатський" переміг на конкурсі сучасного візуального мистецтва

"Гуцулозавр карпатський" переміг на конкурсі сучасного візуального мистецтва
23 Грудня 2016

У вінницькій "Галереї ХХІ" відкрилася виставка-конкурс сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана. 

Переможцем одноголосно визнали роботу франківського художника Сергія Григоряна. 

Молоді митці з усієї країни надіслали на цей конкурс понад 50 заявок, а до фіналу потрапило 13 робіт. Їх відбирала експертна рада, що складається з мистецтвознавців та галеристів з усієї країни. 

Переможцем цьогорічного конкурсу ім. Натана Альтмана стала вражаюча скульптура з килимів Сергія Григоряна з Івано-Франківська під назвою "Гуцулозавр карпатський". Згідно з умовами, переможець конкурсу як нагороду отримує можливість експонувати свої роботи у столичній галереї "Sovi Art" на Андріївському узвозі. 

Мене завжди цікавили містифікації, а ще я дивувався, чому в музеях Західної України немає решток динозаврів чи мамонтів. То я вигадав легенду про карпатських динозаврів: ці динозаври вимерли зовсім нещодавно, десь років сто тому, і в далеких селах ще є живі люди, які їх бачили і навіть пам’ятають, як каталися на них", – розповідає Сергій про свою роботу. 


Художник обрав для проекту саме прикарпатські килими, тому що "це теплий матеріал, він увібрав у себе дуже багато творчості, їх хочеться торкатися руками". 


"Мені шкода, що ці сторічні килими, в яких вкладено стільки сил, зараз припадають пилом десь у хатах, об них, грубо кажучи, просто ноги витирають. А тепер вони переродилися, отримали друге життя", – відзначив він.


Сергій шкодує, що багато місцевих чиновників сприймають прикарпатську культуру виключно як "трембітну".


"У мене були проекти, в яких я, до прикладу, намагався поєднати символізм древніх карпатських кахлів з японським аніме: це викликало дуже неоднозначну реакцію на Франківщині, мене звинувачували бозна в чому. Хоча так звана "сороміцька культура" на Прикарпатті завжди була розвинена, вона навіть ішла на експорт. Прикриваючись якимись нібито "морально-етичними нормами", влада на місцях намагається приховати своє примітивне мислення, нерозуміння цих речей.  

Ми втомилися від шароварщини, потрібно з цим закінчувати. І ці килими – це розвиток тієї древньої народної творчості. Ця творчість має бути не в традиційних музеях, де "царство молі", – вона має експонуватися в галереях, розвиватися, постійно рухатися вперед", – переконаний Сергій Григорян.

Курс



    13 Жовтня

    12 Жовтня