Прес-конференція з нагоди відкриття «Коломийських представлень»

Прес-конференція з нагоди відкриття «Коломийських представлень»
14 Вересня 2013

14 вересня відбулася прес-конференція з оргкомітетом V Всеукраїнського театрального фестивалю «Коломийські представлення» з нагоди відкриття театрального сезону. Організатори розповіли про особливості проведення цьогорічного фестивалю та поділилися, чим цьогоріч дивуватимуть коломийську публіку.

У місто понад Прутом приїхали кращі театральні колективи, режисери й актори з України і Росії. На глядачів чекають неповторні в истави від 14 театральних колективів з Коломиї, Івано-Франківська, Чернівців, Ужгорода, Львова, Києва, Харкова, Луцька, Кривого Рогу, Ніжина і Чернігова. А цьогоріч  коломийців дивували і гості з Росії (Омський державний Північний драматичний театр).

Художній керівник Коломийського драматичного театру Дмитро Чиборак розповів про нововведення на цьогорічному фестивалі. Порівняно з минулорічними фестивалями, які тривали пять днів, цьогорічний триватиме цілих девять, до 22 вересня. Терміном проведення вибрали саме осінній період, щоб не стикатися з іншими театральними фестивалями.

«V Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення» збігається з 165-ою річницею Коломийського драматичного театру. Ми шукали на теренах України ті театральні доробки, які можна побачити тільки тут. Також ми відмовилися від функції журі. Цьогоріч оргкомітет пропонує нову форму оцінювання за допомогою відомих театральних діячів та експертів, які зможуть дати оцінку новому побаченому. Адже тут немає кращого чи гіршого – є неповторне», – наголосив Дмитро Чиборак.

Голова Конгресу української інтелігенції Коломийщини Ольга Руданець зазначила, що коли відбиралися вистави для фестивалю, оргкомітет враховував те, що незабаром Україна відзначатиме 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, тому серед учасників фестивалю є лауреати премії ім. Тараса Шевченка.
«На фоні сірого і буденного, на фоні телеекранів наш фестиваль виглядає не просто святом. Це означає, що гору над сірістю бере щось світле і духовне», – зазначила пані Ольга.
 
Ігор Юзюк, керівник літературно-драматургічної частини, наголосив, що після закінчення кожної вистави враховуватиметься думка не лише експертів, а й глядачів. Саме тому оргкомітет розробив анкети, де глядачі зможуть виставити свої оцінки кожній театральній виставі. Нова модель оцінювання трохи незвична, але це буде толерантно по відношенню до всіх учасників фестивалю.
 
Режисер фестивалю Сергій Кузик додав, що організатори доклали чимало зусиль, щоб фестиваль «Коломийські представлення» став справжньою театральною феєрією: «Ми вибрали найкращі театральні вистави, зробили програму різнобарвною і представили всі театральні жанри, які зацікавлять як дорослих, так і дітей».
 
165-ий театральний сезон обіцяє багато цікавого. Нагадаємо,  що родзинкою фестивалю стане концерт «Останній з могікан» лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, народного артиста України Тараса Петриненка, який відбудеться 21 вересня.

 Дійство триватиме до 22 вересня, тож дирекція театру запрошує всіх коломийців до перегляду незабутніх театральних вистав.

IMG_0423.JPG

IMG_0414.JPG

IMG_0417.JPG

165-й театральний сезон обіцяє багато цікавого. Дійство триватиме до 22 вересня. Тож глядачі матимуть змогу переглянути вистави, як для дорослих, так і для дітей.

IMG_0426.JPG

IMG_0422.JPG

Більше про початок театрального сезону читайте у свіжому числі тижневика «Коломийські ВІСТИ».

Джерело:  Марія Сенів, Коломийські ВІСТИ