На Коломийщині відкрили перший агрохаб (фото)

На Коломийщині відкрили перший агрохаб (фото)
5 Липня 2021

На Франківщині в рамках проєкту «П’ядицькі культури» відкрили перший прикарпатський агрохаб. У селі Мала Кам’янка, яке входить до складу П’ядицької територіальної громади, показали проміжний підсумок проєкту – плантацію лохини.

Плантацію як майданчик агрохабу відкрили урочисто, пише Вільний голос. Урочистості стали святом для всієї громади.

Лохина і навчання: на Франківщині відкрили перший агрохаб 1

“Наш проєкт передбачає створення навчально-виробничого центру з вирощування і догляду лохини у селі Мала Кам’янка, – розповів Микола Гришук, староста села. – Ініціативу впроваджує місцева рада територіальної громади спільно з КП «Добробут Захід» та Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття. Вартість реалізації проєкту – більш як 2,5 млн гривень. Надаватимемо два види сервісів. Перший – догляд за рослинами, збір урожаю, здійснення крапельного поливу. Другий – навчання з розвитку аграрних підприємницьких ініціатив”.

За підтримки місцевої та обласної ради, програми USAID DOBRE встановлено резервуари води для поливної системи, здійснено монтаж секційної огорожі, підключено до мережі електропостачання, підготовлено ґрунт, здійснено монтаж системи крапельного поливу та закладено демонстраційну плантацію саджанців.

Лохина і навчання: на Франківщині відкрили перший агрохаб 2

“Реалізація проєкту здійснюється за підтримки міжнародної технічної допомоги Програми USAID DOBRE, – зазначив очільник П’ядицької громади Петро Гайдейчук. – Програма вже виділила громаді 1,5 млн гривень. Ще 350 тисяч гривень громада виграла в рамках X обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради. Решту коштів на умовах співфінансування виділено з місцевого бюджету”.

Під ведення господарської діяльності у сільській раді виділили 16 га землі. У П’ядицькій громаді наявні всі сприятливі умови для вирощування лохини, оскільки ягода потребує відповідної кислотності ґрунту.

“Приємно, що ми починаємо роботу AGROHUB, ідея якого народилася в Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття ще у 2019 році, – переконаний Ігор Мельничук, виконавчий директор Агенції. – Оскільки громада має чітко виражений аграрно-промисловий потенціал, AGROHUB буде спеціалізуватися на стартапах, пов’язаних з високо маржинальними культурами. За основу бралась концепція економічного розвитку П’ядицької територіальної громади та підтримка підприємництва саме в аграрній сфері. Щодо перспектив проєкту, безумовно, він посилить місцевий економічний розвиток, а також сприятиме додатковим надходженням коштів до місцевого бюджету. Тут створено всі можливості для залучення до цього виду діяльності мешканців громади. У рамках проєкту вже підростає ягідник, встановлено крапельний полив та спецтехніку, облаштовано помпову станцію. У громаді вважають, що вагомим фактором успіху є саме громадська участь та розуміння, що необхідно відновлювати довіру і співпрацю заради спільного добробуту”.

Лохина і навчання: на Франківщині відкрили перший агрохаб 3

П’ядицький AGROHUB – перший проєкт в області, де будуть впроваджувати аграрні ініціативи. Фахову підтримку надасть оператор проєкту КП «Добробут Захід». Тут мають намір вирощувати не тільки рослини, а й підтримувати місцеві аграрні стартапи, які дадуть поштовх для зайнятості місцевого населення та покращення економічної ситуації в регіоні.



    22 Січня

    21 Січня