Будемо з газом. Україна, Росія і ЄС підписали контракт на майбутню зиму

Будемо з газом. Україна, Росія і ЄС підписали контракт на майбутню зиму
31 Жовтня 2014
Представники Міненерго України, Росії та Єврокомісії підписали вчора угоду про безперебійне постачання та транзит російського газу протягом зимового періоду 2014-2015.

Про це в ніч проти п'ятниці, 31 жовтня, повідомив у своєму Twitter журналіст Руслан Дейниченко, інформує «Слово і Діло».

Підписи під документом поставили міністри енергетики України та Росії Юрій Продан, Олександр Новак, а також віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер. У свою чергу, голова ЄК Жозе Мануел Баррозу зазначив, що неухильне дотримання угоди – в інтересах кожної зі сторін. «Ніхто від перебоїв постачань газу не виграє. Необхідно поважати інтереси сторін», – підкреслив він.

Окремо було укладене доповнення до контракту, що регулює деталі поставок. Свої підписи під ним поставили голови правлінь «Газпрому» та «Нафтогазу України» Олексій Міллер та Андрій Коболєв.

Міллер також роз'яснив журналістам учорашню заяву «Газпрому» про те, що газова угода не буде підписана без фінансових гарантій з боку ЄС, сказавши, що «мова йде про лист, який Єврокомісія направить Україні», а не договір між Україною та ЄС.

Таким чином, до кінця року Україна буде отримувати блакитне паливо за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів, а принцип «бери або плати» не діятиме. Починаючи з 1 січня і до кінця березня 2015 року ціна зросте до 385 дол. за тис. кубометрів. Для цього України повинна негайно сплатити РФ борг у розмірі 1,4 млрд дол., а до кінця року – внести ще 1,65 млрд.