Щоб ліквідувати наслідки стихії на Прикарпатті, знадобиться близько 400 млн гривень

Щоб ліквідувати наслідки стихії на Прикарпатті, знадобиться близько 400 млн гривень
23 Червня 2020
Стихія охопила всю територію Івано-Франківської області: у всіх адміністративних одиницях є факти підтоплення домогосподарств та будинків.

Про наслідки стихії розповів під час брифінгу голова Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Федорів.

За його словами, з резервного фонду уже виділено 1 млн гривень для ліквідації наслідків стихійного лиха. Допомога надійшла у Верховинський район, в Білоберізьку ОТГ та в Косівський район. Також було виділено 5 625 л дизельного пального для виконання першочергових заходів для ліквідації наслідків негоди.

Очільник ОДА зазначив, що ситуація в області є дуже складною. Так, у деяких річках Прикарпаття прогнозується підняття рівня води ще більш ніж на 1 метр. На даний час повністю перекрита дорога державного значення "Криворівня — Чернівці", проїзду немає. Через стихію в області трапилося 3 летальні випадки. Пік стихії очікують завтра.

Віталій Федорів зазначив, що уже здійснили евакуацію усіх вагітних жінок із тих зон, де можливі підтоплення. Крім того, в області уже наявний гелікоптер, який будуть використовувати в екстрених випадках. Також завдяки благодійникам закуплено 3 тонни продуктів, які відправлятимуть у ті зони, які залишаться без сполучення. Таких населених пунктів тільки у Верховинському райні на даний час є 19.

За підсумками наслідків негоди будуть складені тимчасові кошториси, зазначив голова ОДА:

"Я підпишу звернення до президента та прем'єр-міністра України з проханням виділити кошти із резервного фонду України для відновлення об'єктів, які постраждали внаслідок негоди. За попередніми даними, 400 млн гривень знадобиться для відновлення зруйнованих дамб, мостів, доріг".

За словами Віталія Федоріва, обласна державна адміністрація та обласна рада вживатимуть заходів для надання одноразової допомоги малозабезпеченим сім'ям, які постраждають внаслідок негоди. Розмір допомоги коливатиметься від 3 до 5 тис. гривень.