Зігмунд Фрейд і Ларі Кінг - знаменитості з прикарпатським корінням, що змінили світ

Зігмунд Фрейд і Ларі Кінг - знаменитості з прикарпатським корінням, що змінили світ
14 Лютого 2019

Ці імена всесвітньо відомі, хоча ми часто не здогадувались про їхнє українське коріння.

24 Канал підготував ТОП-5 знаменитостей з українським корінням, які підкорили світ. У список увійшли й двоє відомих людей, батьки яких родом з Прикарпаття.

Зокрема, Зігмунд Фрейд – психолог і невролог єврейського походження, який вивчав людське несвідоме. Батько видатного науковця походив з містечка Тисмениця, що за 12 кілометрів від Івано-Франкіська, а мати – з Бродів Львівської області.

Лібідо, комплекс Електри та комплекс Едіпа, сексуальний інстинкт, сублімація, витіснення реального у несвідоме – теорії Фрейдабули настільки дивними та разючими на початку ХХ століття, що спершу їх просто заперечували або ж і висміювали.

Одне з перших його досліджень – статеве життя вугрів. Мав Фрейд ще одне наукове зацікавлення – кокаїн. До того ж, вивчав його дію на собі. Описував, що він пригнічує відчуття голоду, сну, втоми та підвищує розумові здібності. 

Коли ж Фрейд взявся за лікування неврозів, то виявив, що сеанси гіпнозу допомагають вивідати у пацієнтів приховані причини їх душевного неспокою. Згодом виявив, що ефективнішим методом є вільні асоціації – пацієнти лягали на канапу, ділились асоціаціями та говорили все, що їм спаде на думку.

зігмунд Фрейд

Ларрі Кінг – відомий американський журналіст та інтерв'юер. Батько Ларрі Кінга походив з містечка Коломия, що в західній Україні. Емігрувавши до Штатів, відкрив власний бар, а у вільний час ходив із сином на бейсбольні змагання. Доки всі хлопці мріяли стати бейсболістами і вчились відбивати м'ячі, Ларрі зачинявся у кімнаті і вдавав із себе коментатора.

У 20 років Кінг продавав молоко, підпрацьовував листоношею та пакувальником бандеролей. Однак у Маямі його взяли працювати на радіостанцію. Щоправда, прибиральником. Місце радіоведучого Кінг отримав випадково, коли на роботу не вийшов один із ведучих.

3 липня 1985 року вийшла телепрограма "Ларрі Кінг наживо", яка стала однією з найбільш популярних та довготривалих програм у мережі CNN. Кінг не любив довго готуватись до інтерв'ю, не читав книжок своїх гостей, хотів, аби розмова була максимально природною. Свої питання ставив залежно від того, якою була попередня відповідь. Власне, вміння слухати Ларрі називав головним для інтерв'юера.

У 1987 році у нього теж був інфаркт. Довелось робити настільки складну операцію, що її відмовились покривати медичною страховкою. Ларрі надзвичайно обурила така позиція, тож заснував власний кардіологічний фонд для пацієнтів, які не можуть дозволити собі дорогих процедур.

ларі кінг