Незалежної експертизи пестицидів, якими кроплять поля, вимагає громада Отинії. Інакше – блокуватиме агротехніку

Незалежної експертизи пестицидів, якими кроплять поля, вимагає громада Отинії. Інакше – блокуватиме агротехніку
14 Червня 2018

Громада Отинійщини вимагає від ПСП "ОСКАР" та МХП "Перспектива", які орендують там земельні угіддя, надати взірці пестицидів для незалежної експертизи. Якщо до наступного окроплення пшеничних полів, яке має відбутися наприкінці червня, цього не станеться, кажуть люди, блокуватимуть техніку агрофірм і не допустять працівників до обробітку землі.

В боротьбі з недобросовісними фермерами людей уже другий рік поспіль підтримує команда партії "РУХ НОВИХ СИЛ".

На громадських зборах, які відбулися в Отинії, представники агрофірм відмовилися ознайомити громаду з висновками на пестициди, якими окроплюють навколишні поля, розповідає помічник народного депутата України, одного з лідерів партії РНС Юрія Дерев'янка, юрист Марія Карп'юк. Натомість лише показали документи здалека. Та й надавати на пробу пестициди "Оскар" і "Перспектива " не поспішають, кажуть отинійці. Тож аби дізнатися, якими отрутохімікатами обробляють пшеницю навколо їхніх помешкань, готові на масові протести. 

"Люди готові блокувати роботу автотранспорту, який обробляє навколишні поля, доки агрофірма не буде співпрацювати з людьми і окроплювати поля тільки біологічними препаратами", – розповідає Марія Карп’юк.

Якщо землекористувачі і надалі не дотримуватимуться санітарно-технічних норм, в 2019 році, за словами голови селищної ради Володимира Кінащука, з "Оскаром" та «Перспективою» взагалі можуть розірвати договори оренди на невитребувані земельні угіддя та паї.

"Ми за те, аби агрофірми працювали, – кажуть люди, – але вони мусять дотримуватися всіх норм і не отруювати нас".

Наразі громада Отинійщини стоїть на тому, аби якомога швидше отримати взірці пестицидів від агрофірм, та вимагає від "Оскара" і "Перспективи" оплатити їх незалежну експертизу.

Нагадаємо, в Отинії між представниками агрофірми "Оскар" та активістами сталися сутички, ледь не дійшло до бійки і наїзду техніки на людей. Причиною конфлікту стало те, що «Оскар» здійснював оброблення земельних угідь, не повідомляючи про це голову селищної ради і громаду.



    24 Липня

    23 Липня