.
.

Коломийське міське управління Держпродспоживслужби - про небезпеку поширення кишкових інфекцій

Коломийське міське управління Держпродспоживслужби - про небезпеку поширення кишкових інфекцій
7 Серпня 2018

До Відома гостей та мешканців міста Коломиї, а також керівників закладів громадського харчування  та приватних підприємців задіяних у святкуванніфестивалю «Медовий спас у Коломиї» та Дні міста Коломиї

        Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Лише у Києві за останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 людей. Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Випадки масових гостирих кишкових інфекцій з початку року фіксувались 77 раз.

        Більшість  групових  інфекційних  захворювань  та  отруєнь  виникають  після  проведення  масових  святкувань  -  весіль , фестивалів,  ювілеїв, випускних  вечорів , проводів  в  армію  тощо.

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

·      елементарне недотримання правил особистої гігієни,

·      недотримання технології приготування страв;

·      недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;

·      вживання неякісних харчових продуктів та води, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

      Ось і в нас наближаються масові святкування, це фестиваль «Медовий спас у Коломиї» та святкування Дня міста, під час яких будуть працювати не тільки стаціонарні заклади громадського харчування, але й багато тимчасових продавців виїзної та виносної торгівлі харчовими продуктами.

       Тому щоб, не дай Бог, не опинитися на лікарняному ліжку необхідно дотримуватись простих правил:

·      Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

·      Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;

·      Якщо їжу продають у невеличкому причепі, виникає питання: звідки заклад бере воду для приготування та наскільки коректними гігієнічно є умови роботи? Безпечніше в такому випадкуобратистаціонарнийзаклад.

·      Інший фактор - самі продукти. Влітку, коли висока температура повітря, необхідно з обережністю ставитися до м'ясної їжі. Купувати можна тільки там, де є можливість перевірити накладні з датою постачання продуктів, які мають надаватися на вашу вимогу.

·      Варто обирати охайні на вигляд та вже відомі торгові точки, які відповідають за якість їжі та бережуть свою репутацію.

·      Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;

·      Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;

·      Покупець  має право отримати інформацію про наявність медичних книжок в персоналу торгової точки.

·      І на головне -  ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.



Коломия Веб Портал

Коломия доставка піцца