Пообідати в борг

Пообідати в борг
10 Квітня 2014

Вже другий рік в управлінні освіти Коломийської міськради не можуть розрахуватися з постачальниками продуктів харчування у школи та дитячі садки. Як зізнаються освітяни, Коломия – найбільший боржник за останні роки у цілій області. Станом на 25 березня цього року борг становив 1 млн. 110 тис. грн. За словами начальника управління освіти міськради Марії Грицан, борги зростають щоденно. Якщо у ратуші керівництво міста не розрахується з постачальниками, то зовсім скоро діти зможуть харчуватися тільки на платній основі.

Наприкінці минулого року вже була така ситуація. Тоді у коломийських школах відмінили безкоштовне харчування. Батькам довелося платити за обіди своїх чад з власної кишені. Виняток склали тільки діти пільгових категорій. Міський голова Ігор Слюзар виправдовувався перед представниками ЗМІ: «Держава не дала достатньо призначень на забезпечення на цілий рік. Це кожного року відбувалося і дотаціями вирівнювання завжди компенсовували, а цей рік компенсовують тільки зарплату».

У 2013 році борг за продукти харчування становив 2 млн. грн., частину з яких вдалося погасити за рахунок спецкоштів. «Сталося так, що міський бюджет не виконувався. І впродовж другого півріччя 2013 року ми неодноразово зверталися з листами до міськради збільшити нам призначення на продукти харчування. Однак з чотирьох листів, які ми направляли, жоден не був розглянутий бюджетною комісією, – розповідає Марія Грицан. – Суму нам не збільшили. Проте деякі приватні підприємці продовжували постачати продукти, але ми не мали кошторисних призначень, відповідно, не могли збільшити і договірні призначення. Таким чином на кінець року борг зріс до 2 млн. грн.».

У борги минулого року управління освіти заклало тільки 900 тис. грн., які й змогли погасити перед підприємцями. Більшу частину, тобто 1 млн. 100 тис. грн., освітяни не змогли зареєструвати як борг, відповідно, підприємці свої кровні так і не отримали.

За словами Марії Грицан, постачальники, котрі не пішли на тендер або не стали переможцями, зможуть повернути зароблені гроші тільки за рішенням суду. «Ці борги за харчування не були зареєстровані у казначействі, але вони є в нас у акті звірки. Казначейство не приймає до реєстрації борги, оскільки не було збільшено призначень на харчування на сесії міськради, – пояснює Марія Грицан. – Тому підприємці повинні звернутися до суду, за рішенням якого й отримають кошти. А ті судові збори, які понесуть підприємці, відшкодовує відповідно управління освіти».

Попри нестачу коштів у місцевому бюджеті, приватні підприємці не залишали без свіжих продуктів школярів, а продовжували постачати, не зважаючи на чималі борги. Зараз міськрада заборгувала приблизно десяткові підприємств. Найбільше коштів у ратуші мають повернути за молоко – 302 тис. грн. та  м’ясопродукти – 214 тис. грн.

Голова бюджетної комісії Михайло Комісарук розповідає, що фінансове питання з постачанням продуктів у навчальні заклади мав би вирішити міський голова. «Не розумію, як на зарплатню з добавками та преміями в управлінні освіти грошей вистачає, а на харчування дітей – ні. Бюджетна комісія не розпоряджається коштами. Це у компетенції Держказначейства, управління освіти та міського голови», – коментує ситуацію Михайло Комісарук.

В управлінні освіти кажуть, що проблему з боргами необхідно було розв’язати давно. «Харчування дітей – захищена стаття. Щоб вилізти з боргової ями, міський голова міг би взяти кредит, – наголошує Марія Грицан. – Якщо грошей далі не буде, то батькам доведеться платити за обіди: у школі – 6 грн., в дитсадках – 15 грн. за день».

Отож, чи носитимуть учні до школи  бутерброди  – стане відомо вже найближчим часом.

Вікторія Мартинюк, «Коломийські ВІСТИ»