Скандал в Коломиї: Дільничні комісії утворені двічі

Скандал в Коломиї: Дільничні комісії утворені двічі
15 Жовтня 2014

До 8 жовтня включно всі суб‘єкти виборчого процесу — партії, депутатські фракції, кандидати у депутати мали подати до окружної виборчої комісії №88 відповідні подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Згідно із Законом України "Про вибори народних депутатів України"(частина 4 статті 28, абзац перший частини 4 статті 107 Закону) такі подання подаються на паперових носіях та в електронному вигляді. В електронному вигляді вони подаються для того, щоб внести їх в інформаційно-аналітичну систему «Вибори». Ці два документи, паперовий та електронний, мають співпадати.

Після опрацювання подань всіх суб‘єктів виборчого процесу ОВК здійснює жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій та утворює їх. По-простому: якщо претендентів на місце в ДВК більше ніж 18, а їх по даному округу більше, то методом жеребкування визначається «щасливчик».

Відбулося все згідно з процедурою, і вже 10 жовтня були сформовані дільничні виборчі комісії, які наступного дня приступили до своїх обов‘язків.

Але 13 жовтня, до окружної виборчої комісії №88 надійшла чи то скарга, чи прохання від кандидата у народні депутати України Петра Книшука. В листі він зазначив, що після аналізу складу дільничних виборчих комісій по одномандатному виборчому округу №88, а саме по дільницях Городенківського району, своїх членів ДВК він не побачив. Тобто, він подавав, але кандидатів в члени дільничних комісій безпідставно та протиправно в систему «Вибори» не внесли. Саме через такі дії ОВК Петро Книшук був змушений звернутися до Комісії, щоб вона невідкладно надала перелічені в листі документи та прийняла протокольне рішення про невідповідність першого жеребкування  вимогам Закону України «Про вибори народних депутатівУкраїни».


Члени окружної виборчої комісії, зібравшись в той же день, колегіально приймають рішення Постановою №27 від 13 жовтня 2014 року (19 годин 30 хвилин) скасувати Постанову «Про утворення дільничних виборчих комісій …» від 10 жовтня 2014 року №24. Ось саме з цього моменту створені дільничні виборчі дільниці на окрузі №88 припиняють своє юридичне існування.


Проте, 14 жовтня члени ОВК вже голосують за утворення нових дільничних виборчих комісій, в яких вже є представники Петра Книшука. Але довіреним особам від партій, фракцій та кандидатів у народні депутати України такі «маніпуляції» не зовсім сподобалися. Це викликало неабиякі дебати під час засідання ОВК №88. Присутні пообіцяли оскаржувати рішення окружної виборчої комісії в суді.


Хто ж правий в даній ситуації?

Прийнявши подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від кандидата в паперовому та електронному вигляді, члени окружної виборчої комісії, які відповідальні за це, мали би перевірити ідентичність цих документів. В разі відмінності даних документів повернути їх пред‘явнику без реєстрації в журналі вхідної документації ОВК №88 та внесення даних в систему «Вибори». Натомість, члени ОВК прийняли дані документи. В паперовому варіанті були вказані кандидати до складу ДВК по Городенківському району, а ось в електронному варіанті вони були відсутні. Але, з іншого боку, члени ОВК не порушили закону, бо в систему «Вибори» внесли дані, ідентичні обом варіантам. Окружна виборча комісія не забов’язана в такому випадку повідомляти суб‘єкта подання. Лише технічні описки та неточності, допущені у поданні, є підставою для невідкладного повідомлення відповідного суб’єкта подання (частина 9 статті 28 Закону).

Проте, окружна виборча комісія, замість того аби розглянути лист від кандидата і впродовж трьох днів надати йому письмову відповідь, того ж дня таки приймає рішення скасувати Постанову «Про утворення ДВК…», аргументуючи це наступним: «У зв‘язку з неправильним завантаженням електронного подання в ІАС «Вибори» від кандидата у народні депутати України …Книшука Петра Васильовича…» Неправильне завантаження? Але ж електронний варіант подання не містив кандидатур до складу ДВК по даних дільницях Городенківського району. Суб‘єкт подання, Петро Книшук, його фізично не надав. Вказуючи в Постанові такі аргументи, члени окружної виборчої комісії вносять в систему «Вибори» кандидатури до складу дільничних комісій від Книшука, при цьому порушуючи частину четверту статті 28, абзац 1 частини 3 статті 107 Закону про вибори.  ОВК може приймати подання лише до 8 жовтня включно.

Але наведені аргументи все ж таки не були переконливими для членів ОВК №88 і вони вирішили залишити в силі прийняту Постанову про скасування попередньої та прийняли іншу «Про утворення ДВК…»

Цікавим є той факт, що деякі голови «попередніх» дільничних виборчих комісій отримали печатки, але на даний момент, при утворенні нових ДВК, не є такими. Хто тепер буде бігати за ними, щоб вони віддали печатки ДВК? «Попередні» члени ДВК розносять запрошення людям, не маючи на це законних підстав.

Євген Гапич, "
Вікна"