У Коломиї відбудеться виставка мальованої косівської кераміки

У Коломиї відбудеться виставка мальованої косівської кераміки
11 Березня 2015

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відбудеться відкриття виставки мальованої косівської кераміки під назвою “Вічне. Живе. Нев’януче” та круглий стіл з проблем сучасної народної кераміки.

Косів – це один із найвідоміших гончарних центрів в Україні. У цьому гуцульському містечку традиції місцевої мальованої кераміки збереглися до сьогодні (техніки ритування, ріжкування й триколірна гама забарвлення: зелена, жовта і коричнева фарби на білому тлі). У декоративному оздобленні керамічних виробів відображено рослинний і тваринний світ, різноманітні жанрові композиції з міфологічною, релігійною й побутовою тематикою, сцени праці та свята, звичаї та обряди гуцулів. Традиція мальованої косівської кераміки продовжує існувати в автентичному вигляді завдяки родинам, династіям та окремим майстрам, які передають свої вміння із покоління в покоління. Ця традиція заслуговує на визнання не тільки в Україні, а й у світі. Косівська кераміка – потенційний елемент Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Уперше понад два роки тому від України до ЮНЕСКО було підготовлено й подано на номінацію в Репрезентативний список кілька елементів національної культурної спадщини. До слова, до нематеріальної культурної спадщини належать усні традиції та форми їх вираження, виконавське мистецтво, фольклор, звичаї, обряди, святкування, знання та практики, що стосуються природи та Всесвіту, традиційні ремесла. Важливою передумовою внесення до списку є їхня безперервність та активний розвиток у сучасному світі. Усім цим критеріям відповідали номіновані від України елементи. Проте до поважного переліку потрапив тільки петриківський розпис, всі інші, серед них і косівська кераміка, потребували документального доопрацювання.

На виставці буде представлено керамічні вироби з фондової збірки Музею, твори сучасних косівських майстрів-гончарів, а також дипломні роботи студентів відділу кераміки Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. На презентації виставки народні майстри покажуть майстер-клас з розпису глиняних виробів у косівському стилі.

Участь у відкритті виставки та обговоренні візьмуть: незалежний експерт з питань охорони нематеріальної культурної спадщини, науковий співробітник Українського центру культурних досліджень при Міністерстві культури України Світлана Пахлова, генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, заввідділом кераміки Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Романна Баран, заступник з наукової роботи Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, член Національної спілки художників України Марія Гринюк, науковці, мистецтвознавці, а також сучасні гуцульські майстри-гончарі.

Оля Полюк