Дороговкази, встановлені у Коломиї, виготовили з помилками. Музейники та краєзнавці обурені

Дороговкази, встановлені у Коломиї, виготовили з помилками. Музейники та краєзнавці обурені
17 Березня 2015

Коломия увійшла до шести міст Західної України та Східної Польщі, де реалізовують новий туристичний проект «Східноєвропейські перлини». У рамках цього проекту вже виготовили 19 двосторонніх інформаційних вказівників на двох мовах – українській та англійській. На це з місцевого бюджету витратили 50 тисяч гривень. Окрім вказівників, у Коломиї з’явилися ще й аудіотури, які дозволяють туристам здійснювати самостійні пішохідні мандрівки без екскурсовода. Їх створювали вже за кошти Європейського Союзу.

Туристичний проект у Коломиї почали реалізовувати ще з вересня минулого року. Тоді начальниця управління економіки міськради Ольга Гранда переконувала, що завдяки його втіленню у Коломиї зможуть залучити більше туристів та мотивувати їх хоча б на день довше залишитися у місті.

У кінці минулого року, як і обіцяли у ратуші, проект реалізували і вказівники раптово виросли як з-під землі. Хоч саме їхнє встановлення робилося нашвидкуруч. Свідчить цьому розібрана бруківка та ями з купою насипленого гравію, яке ніхто так і не втрамбував. Коломияни й досі нарікають на якість роботи комунальників, пише тижневик «Дзеркало Коломиї».

Але коли вони прочитали що пише на вказівниках, то взагалі схопилися за голови. Більше десятка помилок лише на 19 встановлених дороговказах відшукали музейники, краєзнавці та просто небайдужі містяни. Вони обурені: проект вкрай необхідний для міста, а у ратуші до справи поставилися абияк.

«На дороговказі «Міський палац культури «Молодіжний центр» вказана якась вілла «Sokol», коли перший-ліпший коломийський краєзнавець знає, що то не вілла, а будинок товариства «Сокіл», а якщо достеменніше – товариства коломийських поляків «Sokol». Та й цікаво, що подумає турист, коли стане перед тим занедбаним приміщенням – що час і влада довели до руйнації таку колись чудову будівлю? – цікавиться краєзнавець Микола Савчук, який одним з перших виявив помилки. – Маємо дороговказ з написом «Коломийське медичне училище», в той час як насправді це «Коломийський медичний коледж». І навіщо тут писати «колишнє приміщення цісарсько-королівського окружного суду», якщо можна написати просто «колишній окружний суд»?»

«А дороговказ до синагоги стоїть аж біля церкви Святого Михаїла, – продовжує Микола Савчук. – І цікаво, чому на ньому пише «Єврейська синагога»? Бувають українські чи польські синагоги? А на якій вулиці стоїть давня синагога – не вказано. На табличці пише, що на вулиці Переяславській, а насправді синагога стоїть на вул. Пекарській, 3».

На недоречності та помилки скаржиться і генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського Ярослава Ткачук. На дороговказах, що стосуються їхнього музею, працівники теж віднайшли не одну помилку.

«По-перше Йосафата Кобринського назвали Йосифом. По-друге – на табличці вказали 1901 рік. Хоча не зрозуміло, чого ця дата стосується. Народного дому? Але ні, його будівництво завершилося у 1902 році, – розповідає Ярослава Ткачук. – У 1901 році помер Йосафат Кобринський. Але якщо це мав на увазі автор тексту до цього вказівника, то чому тоді не вказав рік його народження?»

– Помилок по цілому місту виявилося дуже багато. У назвах об’єктів, іменах, прізвищах і датах, – перелічує Ярослава Ткачук. – Також хотілося б, щоб ці вказівники були не просто закопані в землю так, як перед нашим музеєм… Коли по місту викопували ями, то ніхто не знав що це має бути. А потім ці викопані ями стояли ще два тижні, у них набиралася вода і падали перехожі. В кінцевому результаті знята бруківка десь зникла. І це так ніхто й не проконтролював. У нас склалася така ситуація, що наші працівники самі були змушені закопувати та утрамбовувати вказівники біля музею. У ратуші хотіли якнайкраще, а вийшло – як завжди.

dlqeQjtxZYY.jpg

AaHDuETXSs4.jpg

Директор Музею історії міста Коломиї Михайло Арсак пропонує до реалізації таких проектів залучати активних коломиян та брати до уваги кілька думок.

«Ми подавали свої пропозиції щодо текстів на вказівниках, – розповідає Михайло Арсак. – Автора я не звинувачую. А от відділу економіки варто б займатися економікою, а до таких речей краще не братися».

Не тільки на дороговказах, але й в аудіотурі виявили помилки. За словами Ярослави Ткачук, неточності переважно історичного та мовного характеру. «Нам би хотілося, щоб Коломия в аудіотурах була представлена як українське місто. Але, як виявилося, української історії там було мало. Натомість багато історичних образів з періоду Польщі та Австрії. А українські питання у цьому потоці інформації дещо губилися», – коментує музейниця.

Як повідомили «Дзеркалу Коломиї» у міськраді, помилки в аудіотурі уже виправили, а от на вказівниках – тільки у процесі. Перероблятимуть дороговкази вже за власні кошти, інформує начальниця відділу економіки міськради Наталія Геник. «З бюджету на виготовлення нових вказівників кошти витрачатися не будуть».

«Це все-таки був перший крок міської ради. У майбутньому, можливо, будуть на цей крок орієнтуватися і не робити більше схожих помилок, – надіється Ярослава Ткачук. – Мені здається, що коли створюють такі аудіотури та готуються екскурсії по місту, то варто би було оголошувати конкурс. І тоді компетентна комісія могла б вибрати кращий тур по місту».

P. S. Тим часом таблички з вказівників на роздоріжжі вулиць Валової і Шухевича безслідно зникли. У ратуші впевнені: це справа рук хуліганів. І додають: вкрадені таблички були правильні – без помилок.

Bm2cOCr_SaQ.jpg

Джерело: ДК