Відбулись громадські слухання щодо призначення субсидій

Відбулись громадські слухання щодо призначення субсидій
9 Квітня 2015

Субсидії – одна з найпопулярніших тем серед громадян. Як їх отримувати? Хто має право на субсидію, а хто ні? Які документи необхідні? Все це обговорювалось на громадських слуханнях 8 квітня в залі засідань Коломийської міської ради.

Отже, згідно постанову Кабінету Міністрів України №106 від 26 лютого 2015 року вводять зміни щодо порядку призначення субсидії на житлово-комунальні послуги. Для того, щоб оформити субсидію необхідно подати в Управління праці та соціального захисту всього два документи: заповнені заяву на призначення субсидії та декларацію про доходи та видатки сім’ї. Бланки цих документів населенню мають надати підприємства-надавачі послуг (Управління газового господарства, МРЕМ…). Проте для Управління праці та соціального захисту буде виготовлено окремо 4 000 примірників, тобто коломиянам не потрібно чекати, поки відповідні підприємства нададуть їм документи.

Управління праці та соціального захисту після отримання заяви та декларації перевірить правильність заповнення документів, звернувшись до уповноважених органів та відповідних підприємств. Від того, наскільки достовірно заповнені заява і декларація, залежить не тільки розмір субсидії, а й те, чи не доведеться вам сплачувати штраф за неправдиві дані.

Рішення про призначення житлової субсидії приймається упродовж 10 днів після подання заявки та підтвердження інформації від уповноважених органів та відповідних підприємств. В Управління праці та соціального захисту нарікають, що такий термін є дуже малим для виконання, адже не всі органи будуть надавати інформацію вчасно. Також турбує питання, як заявники будуть отримувати відповідь про рішення на рахунок субсидій, адже воно мало б надсилатись листом, а у цьогорічному міському бюджеті не закладено коштів на такі витрати. Проте і міська влада, і Управління праці та соціального захисту сподіваються, що дану проблему буде вирішено.

Житлова субсидія з 1 травня 2015 року призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням. Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидій на наступний період автоматично без звернення громадян.

Житлова субсидія може бути призначена члену сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Право на житлову субсидію мають сім’ї, у яких вартість житлово-комунальних послуг без урахування пільги, перевищує суму обов’язкового платежу.

Субсидія не призначається у разі здійснення одноразової покупки за минулий рік на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. Це може бути купівля нерухомості, земельної ділянки, транспортних засобів, будівельних матеріалів, товарів довгострокового вжитку, оплата послуг будівельних робіт, телефонного зв’язку.

Виникло питання щодо осіб, які прописані в помешканні, проте не проживають там за певних обставин. У цьому випадку потрібно надати довідку з місця навчання чи роботи, чи вказати про перебування людини за кордоном, після чого соціальні працівники складуть акт обстеження помешкання, щоб засвідчити кількість людей, які там безпосередньо проживають. У випадку, коли людина не прописана в помешканні, але фактично там проживає, і хоче отримати субсидію, вона повинна оформити договір найму та зареєструвати усі платіжні книжки на себе.

При оформленні житлової субсидії члену родини, який прописаний у приміщенні, але офіційно не працевлаштований, буде автоматично нарахований прожитковий мінімум (1218 грн.).

При оформленні декларації людей просять звертати увагу на те, що неправдиві дані потягнуть за собою покарання – скасування субсидії та її повернення у подвійному розмірі. Тому все ж таки радять звернутись в бухгалтерію за довідкою про доходи без урахування податку за місцем роботи. Доходом вважається і відсотки з депозиту. Управління праці та соціального захисту подає запит у податкову про доходи заявника, тому будьте уважні при заповненні декларації.

За наявності субсидії, якщо сім’я не використала всю норму споживання газу, електроенергії, світла чи води, то вона сплачує безпосередньо по факту споживання.

Чи оформлювати субсидію пільговикам? Так. З 1 липня більшість пільг знімуть. Якщо доходи сім’ї, яка має пільги по оплаті комунальних послуг, будуть становити більше 1710 гривень, то їх пільги автоматично анулюються.

В Управління праці та соціального захисту працює гаряча лінія для громадян. На ній вам дадуть відповіді на всі ваші запитання. Також ви можете записатись на прийом для подачі заяви на отримання субсидії. Для кращої роботи служби та комфорту мешканців, заяви будуть подаватись тільки після запису на певний день та час. Звертайтесь за телефоном: (03433) 2 22 15. Або заходьте за адресою: м. Коломия, вул. Чорновола 55, вул. Драгоманова 30.

Яна Букреєва