Не «ґвалтуйте» наше місто

Не «ґвалтуйте» наше місто
25 Травня 2015

Україна дуже нагадує партію з великого тенісу, коли глядачі махають головою з права на ліво, в залежності, в якій частині поля м'ячик. Так і в нас – ЗМІ приковують увагу до одного питання, щоб, кому потрібно, встигли «вкрутити» в іншому місці без належної уваги. До прикладу, потрібно здати ще одну позицію на Сході, «роздерибанити» бюджетні кошти на армію через державні закупівлі тощо, одразу всі телеканали показують Верховну Раду України – хто з ким любиться, хто з ким б'ється. Треба через Раду протягти необхідні для лобіювання бізнесу закони – у всіх ЗМІ Схід країни, крики про тарифи тощо. Нами маніпулюють, а ми кажемо, що вільні. Так і в Коломиї – треба, щоб виріс непомітно ще один МАФ чи здоровенний біл-борд – говоримо про адміністративно-територіальну реформу, граємося на місцях у великих політиків замість великих господарників, а місто потихеньку тим часом «гвалтують».

Почнемо з МАФів. Краєчком вуха чув, що за каденції нинішньої влади було видано приблизно 150 дозволів на встановлення малих архітектурних форм у місті... Сто п'ятдесят будок, які паплюжать місто! Завдяки такій «щедрості» наша мальовнича Коломия перетворилася на один великий, вибачте за порівняння, «Калинівський ринок», це ще не кажучи, що з легкого плеча влади центр міста перетворився на центр стихійної торгівлі, де вже давно відсоток «бабусь з молочком» нагадує рівень доходів українців – мінімальний, а на їхньому місці зручно розташувалися великі підприємці, яким мало місця на ринку. Ну про це іншим разом. Зціпивши зуби, ледве стримуючи свою лють при швидкому рості наступного МАФу, особисто я був доведений до паніки, коли побачив у середмісті, навпроти Універмагу, новенький МАФ, в якому торгують морозивом. Особисто мені, думаю, що й багатьом з вас, цим самим плюнули в душу, а мальовниче, писанкове місто просто вкотре «згвалтували». Не розумію, чому влада мовчить, чому не приймає ніяких заходів для усунення цієї «форми» з центральної частина міста, якщо, знову ж таки краєчком вуха чув, що їм виданий дозвіл лише на виїзну торгівлю, а вони тим часом там вже добре окопалися... хоча ні, розумію... Про це можна дуже довго говорити, але тут висновок такий – замість доріг-»лялечок», замість «туристичного центру», замість «писанкового міста», яке нам обіцяла влада, маємо латану сорочку на наших шляхах, яку щороку латають в тих самих місцях (таке враження, що роблять їх люди, в яких обидві ліві руки), маємо не вивезене сміття з середмістя, МАФик з морозивом у самому центрі писанкового, «вату сосательну» на легендарній стометрівці (фото цього «підприємця» з такою вивіскою недавно сколихнуло соціальні мережі), замість туристичного центру маємо один великий «Калинівський ринок», на якому нічого не можна купити, крім трусів на центральній вулиці міста, згаданої вище вати, віночків, квіточок, молочка з сирочком...

Зовнішня реклама в місті... о, як багато про тебе можна сказати, як довго можна плакати, заходитися божевільним сміхом від побаченого... наше місто має довгу історію, пережило за свій час багато всього, але мабуть реклами 21-го століття не витримає. Не вдаючись у скажені порівняння, епітети, скажу так. Замість того, щоби зробити Коломию Меккою для туристів, в центрі міста з'являються такі витвори мистецтва, як непристойно великий біл-борд навпроти ЗОШ №1, магазини «Господарочка», який своєю рекламою з австрійського будинку, який бачив війни, зробив дешеву хвойду, магазин «Бомбік», який приєднався до попереднього в продовження місії «гвалтування» міста. Якщо влада, підприємці і «рекламники» не змінять свого підходу, то нас чекає повна і беззаперечна рекламна катастрофа.

Не дивно, що довкола такого недолугого управління містом не хочуть об'єднуватися села, адже бояться в першу чергу мабуть росту МАФів, як грибочків у своїх селах. До речі, щодо цього. Недавно на телеканалі «НТК» був прямий ефір з мером міста і головами сільських рад щодо адміністративно-територіальної реформи. Розумію, багато дискусій, проблемних питань, але з самого початку і до кінця «цвяхом» програми був вираз сільського голови Королівки «ми собі об'єднаємося, в нас же був колгосп імені Леніна». Колгосп імені Леніна... Так от, скажу свою невеличку теорію: «Мойсей водив свій народ по пустелі сорок років, бо чекав поки помре останній, хто пам'ятав рабство, щоб нове життя будували нові, вільні і незалежні люди. Так от і в нас, поки не відійде останній «СРСРівець», поки не прийде нове і не комуністичне покоління, доти в нас не буде добра, доти система управління державою не зміниться». Країна прагне змін, якісних змін, а не звичайної ротації в органах влади. Колгосп імені Леніна...

Я дуже прошу нашу владу і всіх, хто причетний до встановлення МАФів і зовнішньої реклами – не «гвалтуйте» наше місто, нехай воно народжує справжніх патріотів, які прагнуть змін на краще, а не ваших наступників із збоченими планами особистого збагачення та зникнення епітету «писанкова» до гордої назви Коломия.

Михайло Вовк для тижневика «
Дзеркало Коломиї»