НА СТАРТІ В РАДУ

НА СТАРТІ В РАДУ
1 Жовтня 2015

15 ПРЕТЕНДЕНТІВ НА МЕРСЬКЕ КРІСЛО

Так на крісло мера в Коломиї подали документи на реєстрацію 15 претендентів, вісім з яких йдуть на вибори як самовисуванці. «Дзеркало Коломиї» проаналізувало, з кого 25 жовтня коломияни обиратимуть міського голову.

DzerKol20151002_041-7Першим на мера Коломиї у якості самовисуванця зареєструвався 26-річний громадський активіст, юрист за фахом Михайло Вовк. Начальник юридичного відділу «Лікарняної каси», засновник місцевого автоклубу, під час Революції гідності заснував Автомайдан у Коломиї, супроводжував автобуси з мітингувальниками до столиці. Після Євромайдану з активістами створив т. зв. Народну раду Коломиї, де був заступником голови.

Другим на мерське крісло зареєструвався діючий міський голова Коломиї Ігор Слюзар. На вибори його висунула Українська Народна Партія. Про свої наміри йти на другий термін очільник міста раніше не заявляв, а в ратуші переконували – після низького результату на парламентських виборах 2014 року балотуватися не буде. Торік виборці 88 округу за нього віддали лише 2,98% голосів, за які він отримав восьме місце на виборах, обігнавши лише на тисячу голосів сільського голову Чортівця.

Ім’я Ігоря Слюзара пов’язане з гучними будівельними скандалами. Він був засновником кількох будівельних кооперативів у Коломиї, зокрема ОК «Аквамарин» на вулиці Палія, де сотні коломиян вже десятий рік поспіль чекають на обіцяне житло, за яке сплатили повну вартість. Пляму на репутації діючого міського голови поставили корупційні дії та зловживання службовим становищем кількох його підлеглих, яких після перемоги на виборах він взяв у свою команду.

Участь у виборах на посаду міського голови Ігор Слюзар братиме вже вчетверте. У 2010 році його підтримало 7576 коломиян, а його найближчий суперник Любомир Глушков отримав лише на 49 голосів менше. Ігор Слюзар став міським головою, пройшовши шлях від інженера механіко-енергетичного відділу до начальника технічного управління заводу «Коломиясільмаш», потім займався приватним бізнесом.

Як і п’ять років тому, його суперником на виборах буде Любомир Глушков, який зареєструвався на мера Коломиї як самовисуванець. Зараз він очолює Коломийську районну державну адміністрацію, на цю посаду був призначений наприкінці січня цього року. До того під час Революції гідності й до осені минулого року займався Координаційним центром швидкої допомоги у Коломиї, в якому разом із волонтерами передавав зібрану допомогу активістам на Майдан, а потім – військовим у зону АТО. Любомир Глушков – також депутат Коломийської міськради, очолює депутатську фракцію «За зміни в Коломиї».

«Самопоміч» висунула на міського голову Коломиї 34-річного Сергія Коцюра, власника торгового центру з продажу та обслуговування комп’ютерної техніки, керівника студії реклами та дизайну.

Самовисуванцями на вибори мера йдуть прокурор Коломийської міжрайонної прокуратури Олег Попик та голова правління ВАТ «Коломиясільмаш» Ігор Зарічний.

Також подав документи на реєстрацію кандидатом на посаду міського голови й греко-католицький священик Михайло Арсенич (самовисуванець). Торік під час поїздки з волонтерською допомогою для українських військових на Сході отець потрапив у полон терористів, де перебував 22 дні.

Шляхом самовисування за пост міського голови планує боротися депутат Коломийської міськради, голова міської організації «Свобода», приватний підприємець Віктор Кавацюк.

Зареєструвався на міського голову теж шляхом самовисування колишній голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич. Ще на початку вересня балотуватися на крісло мера Коломиї готувався його брат – Микола Негрич.

Михайло Негрич очолював Коломийщину до квітня 2014 року. Після Революції гідності був занесений до реєстру осіб, які підлягають люстрації, створеного Громадським люстраційним комітетом. Держслужбовці з цього переліку не мають право на державну службу впродовж 10 років, повідомляв люстраційний комітет.

Михайло Негрич – депутат Івано-Франківської обласної ради, з 2008 року очолював обласну організацію партії Литвина. Протягом президентської кампанії 2010 року координував роботу обласного штабу Литвина, одночасно перебуваючи на державній посаді. З осені 2008 року обіймав посаду заступника голови ДПА в Івано-Франківській області.

Ім’я Михайла Негрича пов’язують з підтримкою Януковича та Партії регіонів, хоча офіційно у лавах цієї політсили він не перебував. У 2010 році під час місцевих виборів підтримував на посаду мера свого тоді чинного першого заступника Романа Панчука, який балотувався від Партії регіонів.

Зареєструвався кандидатом на міського голову від Народного Руху депутат Коломийської міськради Михайло Комісарук, який очолює постійну депутатську комісію з питань бюджету фінансів, податків, інвестицій і соціально-економічного розвитку.

Від політичної партії «Сила людей» на вибори мера йде директор ФСК «Локомотив» Павло Федорович.

Серед кандидатів на посаду міського голови лише дві жінки – лікар-стоматолог Уляна Стельмащук (самовисуванець) та Олександра Базюк від Радикальної партії Ляшка, директор «Газети Реклама» у Коломиї.

«Громадський контроль», який за це літо пропіарив кожну яму на коломийських дорогах, відправив в бурмистри депутата Коломийської міськради Геннадія Романюка, координатора їхнього руху на Коломийщині, голову депутатської комісії з питань освіти і культури. Г. Романюк координував коломиян на Євромайдані. Був помічником-консультантом колишнього народного депутата Олеся Донія.

Європейська партія довірила боротися за крісло мера у Коломиї рекордсмена «Книги рекордів Гіннеса», адвоката за фахом – Олексія Гуцуляка.

вибори

СТАТИ ДЕПУТАТОМ 

Документи на реєстрацію кандидатами у депутати до Коломийської міськради подали 14 політичних сил – Українська народна партія (34+1), Об’єднання «Самопоміч» (33+1), Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (34+1), Радикальна партія Олега Ляшка (34+1), партія «Наш край» (4), партія «Народний рух України» (34+1), політична партія «Сила людей» (21+1), Українське об’єднання патріотів «Укроп» (34+1), «Громадський рух «Народний контроль» (34+1), політична партія «Воля» (34+1), Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (24+1), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (27+1), «Європейська партія України» (34+1) та політична партія «Громадянська позиція» (34+1). А це загалом 428 кандидатів на крісла міських депутатів.

Згідно із змінами до Закону України «Про місцеві вибори», кількість депутатів Коломийської міської ради зменшиться – тепер замість 50-ти народних обранців у ратуші засідатиме 34.

 

КОЛИШНІХ РЕГІОНАЛІВ НЕ БУВАЄ

Коломийська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати до міськради, висунутих політичною партією «Наш край». Цю політсилу експерти називають уламком Партії регіонів через те, що до її складу входять вчорашні прибічники Януковича.

В Івано-Франківській області «Наш край» очолив колишній регіонал, екс-заступник голови ОДА, депутат облради Руслан Гусак. На всеукраїнському рівні партію очолюють 5 співголів – колишні чиновники, чинні нардепи і мер Миколаєва – усі колишні члени Партії регіонів, які вийшли з неї після перемоги Революції гідності. Прикарпатський очільник «Нашого краю» Руслан Гусак заявив про вихід із Партії регіонів 20 лютого 2014 року.

До Коломийської міськради на депутатське крісло балотуються четверо висуванців «Нашого краю». Віктор Плаксій – головний лікар Отинійської лікарні, депутат Коломийської районної ради від Партії промисловців і підприємців України.

Галина Джоголик – колишній державний службовець. За головування у районі Михайла Негрича спочатку була заступником керівника апарату Коломийської райдержадміністрації, потім – начальником організаційного відділу.

Балотується у міськраду й 60-річний Михайло Козловський – колишній член Партії регіонів, з її складу вийшов у лютому 2014 року. Депутат Коломийської районної ради від Партії регіонів, очолює власне агропідприємство у селі П’ядиках. У 2013 році обласний осередок Партії регіонів заявив про «замах на життя» Михайла Козловського. Тоді пізно ввечері на території його підприємства Козловського побили невідомі, лікарі діагностували перелом щелепи та черепно-мозкову травму. Регіонали просили правоохоронні органи взяти справу на особливий контроль через побиття їхнього однопартійця.

Четвертим до міськради від «Нашого краю» балотується Олег Зеновійович Гнатюк.