У музеї презентували книжку з історії Коломиї часів ЗУНРу

У музеї презентували книжку з історії Коломиї часів ЗУНРу
20 Серпня 2018

У рамках відзначення Дня міста в музеї історії Коломиї відбулася презентація нової історико-документальної книги молодого професора Івана Монолатія “Місто двох республік і диктатури. Коломийські сцени української революції”.

 Як зазначив на презентації директор музею Михайло Арсак, автор відноситься до тієї рідкісної категорії вчених і краєзнавців, які, посилаючись на достовірні джерела, у своїх працях не переписують чужі дослідження й висновки, а проводять власні. Благо, для того існує велика мережа світових архівів. Треба тільки не лінуватися витрачати на це свій час. Окрім великої кількості документальних матеріалів, період від 1917 року й далі відзначався розквітом медіа-індустрії. З чисельної кількості газет також можна черпати багато цікавої тогочасної інформації. Цим усім і скористався автор видання.
   
У досить товстій книзі Іван Монолатій подає факти з історії Коломиї часів ЗУНРу. Це – роздуми й спогади учасників національно-визвольних змагань 1917-1921 років, тексти офіційних документів тих років. Книга густо наповнена світлинами, як відомими, так і ексклюзивними.

Сам автор, за його ж словами, підійшов до висвітлення важливого державотворчого чину без “глорифікації” революційних подій і без патетичних пасажів. Зрештою, саме таке неупереджене, безпафосне відтворення історії й властиве молодому вченому Іванові Монолатієві й у всіх його попередніх книжках.



    6 Вересня

    5 Вересня