Ближні села

Ближні села
9 Липня 2020
«Розподіл бюджетних коштів не повинен відбуватися в ручному режимі», - Сергій Лосюк.

Чим живуть і як почуваються села, добровільно приєднані до Коломийської ОТГ? Чи задоволені, чи не розчаровані таким сміливим кроком? Бо ж не секрет, що деякі громади побоювалися захоплення Коломиєю їхніх земель у разі приєднання до міста. Саме тому чимало приміських сіл наразі утримуються від такого рішення… Щоби ознайомитися з ситуацією на місці, депутат міськради Сергій Лосюк відвідав сільський актив у Шепарівцях, Товмачику, Іванівцях.

РОЗДУТИЙ  БЮДЖЕТ – НЕ ДЛЯ «БІДНИХ  РОДИЧІВ»

    Якщо брати загальний показник, то названі села від приєднання до міста однозначно виграли, - покращується інфраструктура, легше вирішувати комунальні питання тощо. Але, як зауважив на зустрічах зі старостами Сергій Лосюк, сільські громади виграли б набагато більше, якби місто при формуванні бюджету Коломийської ОТГ ставилося до приєднаних сіл, як до рівноправних партнерів, а не як до «бідних родичів». Узагалі, більшість проблем таких «бідних родичів», як і в цілому громади ОТГ, - це роздутий до нереальних цифр затверджений на сесії бюджет розвитку, - переконаний Сергій Лосюк. - Відтак розподіл бюджетних коштів відбувається у ручному режимі: мер одному гроші дає, іншому не дає, в залежності від ступеня наближеності до мерського крісла. Так само слід виправити несправедливість у формуванні громадського бюджету. По-перше, його треба збільшити з 3 до 9 мільйонів, так робиться у країнах Європи (для прикладу, в Німеччині на громадський бюджет припадає половина всього бюджету розвитку). По-друге, вигравати мають проєкти, за які проголосований найбільший відсоток від тих, хто брав участь у голосуванні. А не в залежності від чисельності населення громади, як практикується зараз. Тоді між селами створиться рівноправна здорова конкуренція.

ЯК  ЗМАЩУЮТЬ  ВІСЬ  ШЕПАРІВЦІ-ТОВМАЧИК-ІВАНІВЦІ

    Староста Шепарівців Ірина Муцак каже, що за півріччя процес співпраці з містом пожвавився. Проведено освітлення вулиць, замінили вікна у гімназії, оперативно реагує на виклики міська комунальна служба. Та гостро стоїть проблема з берегоукріпленням, - воно актуально для всіх припрутських сіл. П’ять років тому на берегоукріплення в Шепарівцях було виділено понад півтора мільйона гривень. Але це – мізер, такі роботи потягнуть десь на 17 мільйонів. Нещодавня стихія наробила чимало шкоди, бракувало зовсім мало, аби вода підтопила будинки. Інше. Дуже потрібний нам, мовить пані Ірина, спортивний майданчик зі штучним покриття біля школи. 
    Щодо берегоукріплення, то за переконанням Сергія Лосюка, ні міська, ні навіть обласна казна таких великих витрат не потягне. Тут необхідне фінансове підсобництво державної скарбнички. А от щодо спортмайданчика, місто могло б з цим завданням успішно впоратися. У жовтні депутат обіцяв подати означене питання на бюджетну комісію.
    В Іванівцях і Товмачику життя громади після приєднання до Коломиї також пожвавилося. У Товмачику провели частину освітлення вулиць, ще в планах – перекрити школу, переселити дитсадок у будівлю сільради з відповідною реконструкцією; потребує ремонту центральна дорога, - пояснив староста Віктор Григорчук. 
Щодо Іванівців, то село, хоч і невеличке, але славиться своїм футболом. Особливо ним пишається староста Василь Мочернюк, каже, що чимало мешканців села активно беруть участь у створенні достойних умов для проведення турнірів. Стадіон, справді, серйозний має вигляд, - тут не підкопаєшся. Разом з тим, усі змагання влітають у добрячу копійку: треба ж команду возити на змагання, треба її годувати, треба платити суддям матчу й таке інше. Як і в інших селах, в Іванівцях слід укріпити дамбу, бо пів сотні господарств – під загрозою затоплення, треба привести до пуття приміщення ФАПу, підремонтувати дороги тощо.
    Наразі у депутатському корпусі немає представників від приєднаних до міста сіл, і ця обставина, безумовно, впливає на вибір пріоритетів під час розподілу коштів. Та найважливіше, що мало б врегулювати життєдіяльність Коломийської ОТГ і не створювати черг з простягнутих рук біля кабінету мера, це – прийняття реального, а не роздутого бюджету, коли кулуарні домовленості вирішують, куди спрямовувати кошти і в якій сумі, - переконаний Сергій Лосюк.