Кравчук: рішення про лікування Тимошенко за кордоном не має приймати Янукович

Кравчук: рішення про лікування Тимошенко за кордоном не має приймати Янукович
29 Серпня 2013
Колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко слід відправити на лікування за кордон, але таке рішення не має приймати Президент Віктор Янукович. Таку думку озвучив перший президент України Леонід Кравчук.

«Моя позиція така: Тимошенко дійсно потрібно дати можливість лікуватися за кордоном, тому що вона не довіряє українським лікарям і, вочевидь, має для цього всі підстави. Німеччина погодилась взяти її на лікування. І це питання потрібно вирішити», – заявив політик.

При цьому він не може сказати конкретно, які саме кроки необхідно прийняти для такого рішення.

«Я не знаю, що там потрібно. Чи треба долучати для цього Верховну Раду? Чи потрібен якийсь закон або постанова, бо це робиться вперше і тут немає якогось прикладу для нас. Але я стою на тому, що це питання треба вирішити. Виключити будь-які спекуляції навколо цієї теми. Бо воно стоїть на перешкоді підписанню договору про асоціацію з Європейським Союзом», – додав Леонід Кравчук.

Водночас він вважає, що Президент Віктор Янукович не може одноосібно ухвалити рішення про лікування Тимошенко за кордоном.

«Якби ви задали таке запитання Обамі, він би здивувався. Я колись мав розмову з Бушем-старшим. Я йому розповідаю, що в Україні держава заготовила недостатню кількість зерна, немає того і того. Він на мене так дивно дивиться і каже: «Я вас не розумію. При чому тут держава? Це мають заготовляти відповідні структури», – зазначив він.

Втім Кравчук вважає, що позиція Януковича має вирішальне значення, але він не вирішує всього, передає ТСН.

Зазначимо, своєю чергою, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає, що для лікування Тимошенко за кордоном необхідний міжнародний договір, котрий мають ратифікувати парламенти обох держав, які його уклали.

ZIK