Юлія Тимошенко: Ми вже добилися перших перемог у зниженні тарифів для населення

Юлія Тимошенко: Ми вже добилися перших перемог у зниженні тарифів для населення
12 Травня 2015

Команда Батьківщини вже отримала першу перемогу в питанні зниження тарифів для населення.

Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Ми добилися того, що в оселях, де немає лічильників на газ і де він споживається на конфорку і на колонку, ми вже на цю хвилину примусили уряд прийняти постанову та вдвічі знизити норматив споживання газу на одну людину. Тобто ті, хто не мають лічильника, вже отримають платіжки після 20 травня вдвічі менші, ніж вони були б, якби ми цього не добилися. Це наша перша з вами перемога”, - повідомила вона, маючи на увазі нещодавнє рішення Кабміну та НКРЕ.

Лідер “Батьківщини” нагадала, що “після 20 травня люди отримають принципово нові платіжки, в які закладена базова ціна на газ у 8.5 разів більша, ніж це було на початку 2014року”.

За її словами, “так заробляти на людях у цей складний момент – просто аморально”.

Тимошенко розповіла про подальші кроки, які робить “Батьківщина”, щоб не відбулося “тарифного армагеддону”.

Я особисто, наша команда, ми розклали ці тарифи практично на молекули і атоми. Ми кожну копійку пропустили через серйозну аналітичну роботу. Я стверджую, що ми зможемо з вами добитися скасування цих драконівських тарифів”, - пообіцяла народний депутат.

Лідер партії впевнена, що тарифи мають бути ринковими, покривати собівартість, але водночас не повинні бути “системою зняття зайвих грошей з людей”.

Другий крок, який робитиме “Батьківщина”, - це вдвічі зниження нормативів споживання тепла на 1 кв. м для тих, хто не має лічильників.

Тимошенко нагадала, що в Україні склалася парадоксальна ситуація, коли норматив споживання тепла на 1 кв. м такий самий, як у Якутії.

Водночас у наші державні будівельні стандарти закладено якраз рівно наполовину менше гігакалорій на квадратні метри, ніж у тарифи. Вони вдвічі, збільшуючи норматив споживання тепла на 1 кв. м там, де немає лічильників, просто газ списують на людей, а потім його “наліво” продають за ринковими цінами”, - вважає народний депутат.

Юля Тимошенко пообіцяла, що не залишить у спокої прем’єр-міністра та міністра ЖКГ, “поки вони не поставлять нормальних нормативів, а не як в Якутії”.

Третій крок: ми примусимо прийняти закон у Верховній Раді, яким чітко скажемо, що 100% газу українського видобутку віддається населенню і бюджетній сфері. А газ російський піде на комерційні структури. І тоді це буде чесно”, - повідомила лідер фракції.

Тимошенко також нагадала, що коли приймався бюджет, на газ українського видобутку зробили націнку 70% ренти, а це – “таємний податок, який ввели на всю країну: на пенсіонерів, на людей, які мають мінімальні заробітні плати”.

За підрахунками голови партії, якщо відмінити цю ренту, то комунальні тарифи можна суттєво зменшити, і тоді не буде потреби в субсидіях.

Якщо хоча б половину з цих резервів ми з вами реалізуємо, то зможемо із законних абсолютних ресурсів у 2.1 рази зменшити ціни на газ для населення”, - підсумувала вона.

Моя мета зараз - не відійти від цього питання ні на крок. І я робочій групі, яка створена у парламенті, не дам дихати, поки ми не впорядкуємо тарифи”, - заявила Юлія Тимошенко.