Президент на Національній раді реформ: За децентралізацією – майбутнє

Президент на Національній раді реформ: За децентралізацією – майбутнє
24 Червня 2015

Національна рада реформ під головуванням Президента 23 червня обговорила впровадження реформи з децентралізації. «За децентралізацією – майбутнє», – наголосив Глава держави та повідомив, що модель вибудувана на базі польської моделі, яка довела свою ефективність у сусідній країні.

Говорячи про сутність реформи децентралізації, Президент пояснив значення терміну «субсидіарність»: «Це не субсидії комусь виплачуються з гори. Це навпаки: скільки можна взяти влади – стільки цієї влади треба залишити громаді, як першому, базовому рівню місцевого самоврядування». «Реальні гроші мають надійти до громади», – наголосив Глава держави.

Президент констатував, що перший важливий крок вже зроблено – внесено зміни до Бюджетного кодексу. «На сьогоднішній день ефективна співпраця Президента, Уряду, парламентської коаліції дозволила нам вже мати перші бюджетні результати бюджетної децентралізації», – сказав Петро Порошенко, повідомивши про першу статистику, за якою до 40 відсотків збільшилася фінансова база місцевих бюджетів. «Вперше в місцевих бюджетах отримані реальні гроші, що є надзвичайно позитивним першим кроком», – зазначив Петро Порошенко. За словами Президента, цифри переконливо свідчать, що відстань між людиною і владою має бути максимально скорочена.

Крім цього, сказав Президент, створено абсолютно добровільний механізм об’єднання громад. «Ніякий чиновник указуючим перстом згори не буде тиснути або наполегливо рекомендувати щодо об’єднання. Це – право громадянина. Хочеш жити, як зараз, – не об’єднуйся. Але будеш збирати з села 100-200 тисяч гривень річного бюджету, і цього вистачать лише на те, щоб утримувати сільського голову. Ніяких змін не відбудеться», – зазначив Глава держави.

Президент також відзначив, що з реформою у громад з’являється можливість стимулювання інвестицій. Громада визначає, на яких умовах працюватиме інвестор. «Почнеться конкуренція за інвестора, і саме це я хотів би побачити як один з механізмів реалізації концепції децентралізації», – наголосив Петро Порошенко.

У той же час, Президент зазначив, що не буде дозволено «жодної федералізації». За словами Глави держави, питання оборони, безпеки держави, громадського порядку, зовнішніх відносин, ключові питання, які тримають цілісність і вертикаль влади в державі, будуть віднесені виключно до компетенції державної влади. «Щоб було зась створювати донецькі, луганські, харківські, бессарабські або інші республіки. Не дозволимо. Хто спробує – буде миттєва реакція, яка також передбачена в Конституції і схвалена представниками місцевого самоврядування, обласних рад, Венеціанської комісією, досвідченими юристами. Дуже важливо, що в такий спосіб знаходиться консенсус в державі», – наголосив Президент.

Говорячи про терміни, Президент висловив сподівання, що до ранку п’ятниці надійде письмовий висновок Венеціанської комісії. Глава держави звернувся до голови Конституційної Комісії Володимира Гройсмана одразу ж обговорити і затвердили запропоновані законопроекти. Президент пообіцяв не тягнути з підписанням рішення Конституційної Комісії і направленням його до Верховної Ради для прийняття цього надзвичайно важливого рішення за конституційною процедурою, з відповідальністю політичних сил, коаліції, яка має конституційну більшість.

Президент відзначив, що на розгляд депутатів буде винесено чотири першочергові питання, які потребують змін до Конституції. Крім децентралізації, це також питання судової реформи, у якому, як сказав Президент, сто відсотків зауважень і рекомендацій Ради Європи, Венеціанської комісії, Конституційна Комісія має намір врахувати. Також Парламент має затвердити зміни до Конституцій щодо депутатської та суддівської недоторканності. «Вся країна стала свідком, як з суддівської мантії окремих керівників апеляційних судів, вищих судів, випадають тисячі доларів, що стало символом ганьби окремих представників суддівської гілки влади», – сказав Петро Порошенко.