Яценюк вимагає ухвалити закон, який заборонить членство України в Митному союзі

Яценюк вимагає ухвалити закон, який заборонить членство України в Митному союзі
3 Червня 2013

Опозиція вимагає, щоб Верховна Рада ухвалила закон, яким забороняється членство України в Митному союзі, а також у будь-яких інших міжнародних та наднаціональних об'єднаннях, членство в яких суперечить політичній та економічної інтеграції до Європейського Союзу.

Про це 3 червня заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Він зазначив, що прийняття змін до закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики, які пропонує опозиція, буде "чіткою відповіддю, куди йде Україна і чи хоче президент України і Партія регіонів підписати угоду з ЄС".

За словами Яценюка, якщо цього хоче Партія регіонів, то вона проголосує за законопроект, а президент України Віктор Янукович підпише його. Яценюк також сказав, що опозиція вимагає оприлюднити директиви, які отримав прем'єр-міністр Микола Азаров на підписання меморандуму про поглиблення взаємодії між Україною та Євразійською економічною комісією.

Він сказав: "Підписаний меморандум - це заручини з Митним союзом. 1 січня 2015 має бути оголошено про створення Євразійського економічного союзу, і ця дата дивним чином збігається фактично з президентськими виборами в Україні. Ми розуміємо, що це запасний майданчик для президента Януковича, тому що Митний союз гарантує йому утримання і себе, і Партії регіонів при владі".

Арбузов запевняє, що меморандум з МС не є міжнародним

У Кабміні нагадують, що меморандум України з Митним союзом не потребує ратифікації у парламенті. Про це заявив на засіданні погоджувальної ради перший віце-спікер Сергій Арбузов. "Цей договір не є міжнародним, тому ратифікації не потребує", - зазначив він.

Разом із тим, за словами Арбузова, "уряд повинен дбати про обидва ринки, де торгує Україна – це і схід, і захід". "І ми робимо, і будемо робити все для того, щоб товарообіг зростав", - запевнив перший віце-прем'єр.

За його словами присутність України у статусі спостерігача дозволить орієнтуватися у тих рішеннях, які приймає Митний союз.

Також Арбузов заявив, що уряд буде піклуватися про ринки збуту української продукції в країнах і Митного, і Європейського союзу. Про це заявив перший віце-прем'єр Арбузов на засіданні погоджувальної ради в понеділок у відповідь на заяву лідерів політичних фракцій щодо підписання меморандуму про статус спостерігача в Митному союзі.

"Я хотів би пояснити позицію уряду з цього питання: уряд буде піклуватися щодо двох ринків, де торгує Україна. Це і Схід, і Захід. І ми робимо і будемо робити все для того, щоб товарообіг збільшувався", - сказав Арбузов.

"У нашій перспективі - в тій ролі, яку зараз передбачає ця угода - дозволить нам краще знати, до чого готуватися уряду, які рішення ухвалює Митний союз. Це дуже важливо для нас. І ми піклуємося про два ринки", - зазначив перший віце-прем'єр.

Він наголосив, що підписаний меморандум не вимагає додаткової ратифікації Верховною радою. "Цей документ не є міжнародним, тому ратифікації у ВР не потребує", - сказав Арбузов.

А от лідер ПР Олександр Єфремов нагадав, що більше половини українського товарообігу "зав'язано на Російській федерації та Митному союзі". "Ви хочете кинути це, залишити наші підприємства і не бути там представленими, чи в чому паніка?" - сказав він.

Якщо шановні колеги хочуть повністю зруйнувати економічні відносини з Російською Федерацією внаслідок ненависті до цієї країни, то хай вони про це прямо скажуть", - обурився Єфремов.

У свою чергу представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко закликав опозицію не лити бруд на президента Віктора Януковича, який обстоює "українські інтереси".

"У нас немає предмету суперечки, і я звертаюся до наших колег із опозиції, щоби ви штучно не створювали напругу. Адже йдеться про абсолютно прагматичні національні інтереси України, які зараз захищає, нажаль, президент наодинці, замість того, щоб мати за спиною підтримку українського парламенту та суспільства", - сказав депутат.

У свою чергу спікер Володимир Рибак також запевнив, що парламентська ратифікація для угоди з Митним союзом не потрібна, оскільки Україна поки що не має намірів набувати у ньому членства. "На сьогоднішній день ми не йдемо в Митний союз. Якби ми йшли, то цей документ потрібно було б ратифікувати", - сказав він на брифінгу у понеділок.

"Ми будемо дивитися, як працює всередині Митний союз і з яких питань з ним може співпрацювати Україна. І тоді будемо визначатися. А зараз про це говорити ще зарано", - додав Рибак.

Разом з тим він нагадав, що в листопаді має розглядатися угода про асоціацію України з ЄС, а у посланні президента до Верховної Ради євроінтеграційний напрямок України прописаний як основний. Рибак також додав, що текст цьогорічного послання Януковича вже знаходиться у парламенті і роздається депутатам для ознайомлення.

31 травня у Мінську Україна Україна домовилися з Митним союзом Єдиного економічного простору (Росія, Бєларусь, Казахстан) про поглиблення співпраці, підписавши меморандум. З українського боку документ підписав Азаров, а з боку Митного союзу Віктор Христенко - голова Євразійської економічної комісії, яка є регулюючим органом організації.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв привітав підписання меморандуму про поглиблення взаємодії України з Євразійською економічною комісією, але закликав Київ не робити кроків, що суперечать цій інтеграції.

"Щойно ми стали свідками меморандуму з Україною. Це перший крок, важливий крок, потрібний крок. І ми йому дуже раді. Але він може стати й останнім кроком, якщо нічого не робити", - сказав Медведєв, виступаючи на Форумі ділових людей держав-членів ЄЕП.

Варто пригадати: Київ має намір восени підписати з Євросоюзом Угоду про асоціацію, частиною якої буде положення про зону вільної торгівлі. Представники Євросоюзу неодноразово заявляли, що Україна має зробити вибір - зближуватися їй з ЄС чи вступати до МС.

NEWSru.ua