Істоти-кровопивці полюють на Прикарпатті

Істоти-кровопивці полюють на Прикарпатті
5 Серпня 2013

На його обійсті недавно побував дуже дивний нічний непроханий гість. Уціліли тільки п’ять молодих кролів і дві самки, бо їхні клітки були найновіші. Дуже добре укріплювати клітки радить усім, хто має живність, Василь Григор’єв із Підгір’я на Богородчанщині. Бо на Прикарпаття знову повернулися істоти-кровопивці.

Василь Олександрович, розповідаючи про свою втрату, слова “чупакабра” не вживав. Він розказав, що двічі з інтервалом в один день до нього навідалася велика тварина, котра розпорола кролям черева, задушила і випила кров. “Свіжої крові не було ні на траві, ні в клітках - ні краплинки. Де вона поділася? - дивується чоловік. - Я повертався о другій ночі з гостини. Все було тихо, спокійно, та чомусь не зустріла мене моя вівчарка Майка. Однак я не звернув на це уваги.

Вранці першою до живності пішла дружина Євгенія іванівна. Кричить несамовитим голосом, я зриваюся. Звичайно, для дружини то був сильний шок. Зібрав я п’ятнадцять розтерзаних кролів і почав розслідування. Річ у тім, що крільчатник мій огороджений металевою сіткою висотою два метри десять сантиметрів. Почав шукати підкоп - не знайшов. Дружина пішла зривати малину і кличе мене: малина витоптана, поламана, натоптано. Зрозумів я, що та тварина чи, може, їх було і дві, перелізли через сітку. Обійшовши всю територію, я побачив тільки один слід - пушка (подушка на лапі. - Л. Т.) істоти тієї велика, розміром з п’ятикопієчну монету. Тобто тварина була велика і масивна. і те, що нема підкопу, як би це зробили лисиця чи інша лісова тварина, свідчить, що істота ця була досить розумна.

Далі я почав вивчати, як же вона відкрила клітки, бо застібки у мене “маятникові”, на висоті більше метра. і тут ще важче щось пояснити. Спочатку застібки гризли, не вийшло, тоді почали згинати і розламали дошку, іншу застібку вирвали, іншу вигнули, а для того, як на мене, потрібно кілограмів 50-60. А от клітку, котру я раніше укріпив міцним дротом, порозривали, але до молодих не добралися. Та от що страшно: дно у тих клітках сітчасте, то кроликів ловили за ноги і повідгризали нігті на лапках”.Тварини після того нічного на них полювання були страшенно налякані, абсолютно нічого не їли, навіть хліба, каже власник кролів.”Наступного дня все було тихо. Я взяв рушницю, у мене офіційно зареєстрована “двухстволка”, сидів цілу ніч - і нічого. Чи вони порох відчувають? - продовжує розповідь Василь Олександрович. - Не прийшли. А от у понеділок я вранці поїхав на роботу, а дружина телефонує: знову ЧП! Як? Я ж так укріпив усі клітки - зверху дошку, знизу. Але вони повернулися. Погризли до напівсмерті самку, декого задушили, а до молодих не дібралися, хоча “працювали” агресивно. Нащо всіх душити, навіть якщо голодують тварини. То ж можна одного з’їсти - і наїстися? Після того я вже клітки з тими, які залишилися, укріпив металевими штангами, всюди укріпив”.

Василь Григор’єв також зібрав інформацію про аналогічні випадки. Сусідів поруч у нього немає, та чоловік каже, що тварини-вбивці приходили і до навколишніх поселень. “Приміром, були в Богородчанах на Тихій вулиці. Там мій товариш живе, то в нього дві клітки зламали і всіх кролів розтерзали, також і на вулиці Миру в Богородчанах побували, в Саджаві. Дружина передала фото своїм знайомим, а ті кажуть, що і в Надвірні трохи раніше був такий випадок - 30 кролів “поклали”.Тому я всім господарям раджу добре укріпляти клітки з тваринами. Ставити капкани. Бо ті “гості” заходять з потаємних місць. Собаки чомусь не реагують на них. Не беруть слід. Тепер я вмикаю світло на ніч та хочу зняти з автомобіля відеореєстратор і встановити його на подвір’ї”, - каже Василь Григор’єв.

Галичина