На прикарпатських дорогах встановлять понад 80 відеокамер

На прикарпатських дорогах встановлять понад 80 відеокамер
31 Липня 2018

У МВС планують за три роки встановити 3 тисячі 726 камер фіксації порушень ПДР. У 2018 році обіцяють запустити роботу 500 комплексів автоматичної фіксації (КАФ) в містах. В 2019 році збираються поставити ще 960 комплексів, а в 2020 році буде встановлена найбільша кількість камер – 1150.

На трасах і залізничних переїздах встановлять 340 приладів контролю, які почнуть працювати в 2019 році.

Причому розподіл КАФ за регіонами буде нерівномірним. Найбільше відеокамер буде в Києві (95 штук) та Київській області (200). У таких великих промислових регіонах, як Запорізька та Харківська області, – 262 та 241 камера. Чомусь 231 камеру вирішили розмістити в Хмельницькій області, хоча за чисельністю населення вона на 21-му місці. І безумовно, виправдано, що в Донецькій області, частина якої окупована, планують встановити 217 комплексів відеоконтролю.

У Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Львівській, Сумській та Одеській областях камер на трасах буде майже стільки ж, скільки й у містах.

Якщо проект благополучно реалізують, то є надія, що на дорогах стане набагато безпечніше. Адже українські силовики відштовхувалися від прикладу Польщі, де встановили в сім разів менше відеокамер, ніж планується в нас, після чого кількість ДТП в сусідів знизилася на 30%.

Але в Україні досі не затверджений стандарт обладнання для фіксації порушень ПДР. Це гальмує централізовані закупівлі камер, адже без сертифікації прилади не можна використовувати для притягнення водіїв до відповідальності.

До того ж на впровадження системи фото- та відеофіксації знадобиться понад 1,1 мільярда гривень. Такі розрахунки надала Рахункова палата за результатами аудиту Національної поліції. Причому на закупівлю та введення в експлуатацію комплексів автофіксації порушень ПДР необхідно 643 мільйони гривень. Багато це чи мало? Трохи більшу суму «зібрали» з власників нерухомості й перерахували до місцевих бюджетів лише за три місяці 2018 року.

В Україні планують встановити більше камер відеофіксації, ніж у Польщі. Однак реалізація цього проекту гальмується двома факторами.




    20 Вересня

    19 Вересня