На Прикарпатті лікарі розповіли, якими онкозахворюваннями найчастіше хворіють мешканці

На Прикарпатті лікарі розповіли, якими онкозахворюваннями найчастіше хворіють мешканці
5 Лютого 2019

Сьогодні, 5 лютого, в Івано-Франківській ОДА під час брифінгу розповіли про стан захворюваності та профілактики онкозахворювань серед населення області.

На сьогодні показник онкохворих на Прикарпатті є найнижчим в Україні.  В той самий час, 26 тис. 483 хворих перебувають на обліку в області. З них, близько 50 відсотків перебувають 5 і більше років на обліку.

У 2018 році захворіли на рак 2000 чоловіків та 2000 жінок.

«Рак грудної залози – найбільш поширений.  27,4%. Тобто кожна п’ята жінка в області. Аналогічна ситуація і з раком шийки матки», – розповів заступник головного лікаря комунального закладу «Прикарпатський клінічний онкологічний центр» Павло Семенів.

Варто зазначити, що кожен шостий хворий в області помирає за рік від раку легень. Павло Семенів каже, що це пов’язано із пізньою діагностикою.

Друге місце в структурі захворювання чоловічого населення Прикарпаття – рак простати: це 190-200 випадків кожного року. Третє місце серед чоловіків – рак шкіри. У п’ятірку входить рак ротової порожнини та рак прямої кишки.

Прід час брифінгу зазначили, що онкологія не оминає і дітей. За минулий рік на Прикарпатті зареєстрували 24 дитини: 10 хлопчиків та 14 дівчат.

Як розповів заступник головного лікаря комунального закладу «Прикарпатський клінічний онкологічний центр» Павло Семенів, найчастіше захворювання – це лейкемія, тобто захворювання крові.  За його словами, одним з факторів є генетика.

«Сьогодні у світі доведено, що при першій стадії хвороби ступінь виживання складає 90 відсотків», – додав він.

У 2018 році багатьом пацієнтам допомогли хіміотерапевтичними препаратами – більше, ніж тисячу пацієнтів пройшло за рік через стаціонар.

“Майже рік ми вишукували кошти на придбання сучасного магнітного-резонансного томографа потужністю 10 Тесла. У нас є потужність 3 Тесла. З Божою допомогою і з допомогою влади сподіваюся ми будемо мати цей апарат», – каже Семенів.

Заступник головного лікаря переконує, що рак  – це не вирок, а виклик.

“І з ним треба боротися. Важливим є також психологічний фактор. У нас є близько 50 пацієнтів, які борються з онкологією вже 50 років», – додав він.