На прикарпатських школярів витрачають найбільше коштів в Україні

На прикарпатських школярів витрачають найбільше коштів в Україні
17 Грудня 2015

На одного учня в Івано-Франківській області йде 15 тис. грн. в рік.

Таку інформацію надала Ірина Когут, освітній аналітик CEDOS. Середній показник витрат на навчання одного школяра в Україні – 10 тис гривень. Найменше витрачають на учнів у Харковській області. Там рік навчання школяра складає 8,5 тис, що майже вдвічі менше, ніж на Франківщині.

“В регіонах, де мало сільських шкіл, набагато більша кількість учнів на одну школу і видатки на одного учня там менші”, – пояснила Ірина Когут.

На Прикарпатті  ж 84% шкіл – це сільські школи. Середня кількість учнів на одну школу – 130 та 30 вчителів.

“Частка шкіл, які знаходяться в селі становить майже дві третини. В різних областях цей показник відрізняється. Є області, де частка сільських шкіл становить 80%, а є такі, де всього 40%. Цей показник впливає на рівень видатків на середню освіту”, – розповіла Ірина Когут, освітній аналітик CEDOS.

Аналітичний центр CEDOS презентував проект “Шкільна карта CEDOS”. Проект передбачає інтерактивну карту, яка відображає статистичні дані про шкільну освіту в Україні. На карті зображені основні показники освітньої системи з подальшою навігацією по них. Зокрема це кількість шкіл на 100 тис. населення; відсоток сільських шкіл; кількість учнів на школу; кількість вчителів на школу; результати ЗНО з української мови; витрати на одного учня, інформує ДК, з посиланням на Gazeta.ua.