У прикарпатському селі хочуть створити "Парк Льодовикового періоду"

У прикарпатському селі хочуть створити "Парк Льодовикового періоду"
25 Березня 2018

У Державному природознавчому музеї Національної академії наук України у Львові завершили реставрацію опудала носорога, який жив на Землі понад 10 тисяч років тому. Давню тварину у березні 1907 року знайшли в озокеритній шахті поблизу села Старуня, що на Івано-Франківщині, на 17-метровій глибині.

За оцінками зарубіжних та вітчизняних науковців, зокрема Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, ця знахідка є унікальною та науково цінною, оскільки носоріг зберігся навіть з нутрощами та шкірою, повідомляє ІФНТУНГ.

Знайдені експонати поповнили колекції природничих музеїв у Львові та Кракові, а їхні копії – музеї світу. Однак, це не єдине відкриття в Старуні. У 1977 році про себе заявив грязьовий вулкан, що виник унаслідок розробок родовищ нафти та озокериту майже століття тому. Саме властивості озокериту стали запорукою збереження знайдених прадавніх тварин у ґрунті.

Зазначимо, що науковці ІФНТУНГ вивчають об’єкти Старуні ще з 1974 року. Завдяки їм Старуню було затверджено як геологічну пам’ятку загальнодержавного значення.

Як в Старуні, так і в Івано-Франківську підтримують ідею професора кафедри екології, доктора геолого-мінералогічних наук Олега Адаменка відкрити на території Старунського геодинамічного полігону Міжнародний центр екологічного туризму. Адже, за словами Олега Максимовича, Старунський науковий феномен є унікальним, науковець вважає його «історико-геологічним репером, що дозволяє хронологічно відновити історію та коливання кліматів у нашому регіоні, пояснити існування на цих територіях відповідної флори і фауни».

Зараз, прихильники розвитку туризму в Західній Україні, науковці ІФНТУНГ спільно з органами місцевого самоврядування села Старуні та Богородчанського району працюють над проектом створення екологічно-туристичного центру під назвою «Парк Льодовикового періоду». Відкриття такого комплексу, беззаперечно, дасть змогу пізнавати, відпочивати й оздоровлюватись одночасно, а також стане базою для подальшого вивчення та дослідження Старунського наукового феномену. Доцент кафедри екології ІФНТУНГ Денис Зорін розробив тривимірну ландшафтно-архітектурну модель майбутнього Міжнародного туристичного центру, поєднуючи у своїй розробці природні багатства цього краю та сучасні технології.

Реалізований проект може стати повноцінним туристичним об’єктом, який нічим не буде поступатись гірськолижному курорту Прикарпаття – Буковелю. Цей грандіозний проект сприятиме розвитку туристичної галузі області та її економічному зростанню, однак для його втілення потрібні інвестиції.

Джерело:  http://www.blitz.if.ua/