Завдяки програмі «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» у ряді навчальних закладів області змінено постачальників і виробників продуктів харчування

Завдяки програмі «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» у ряді навчальних закладів області змінено постачальників і виробників продуктів харчування
16 Січня 2019

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини прозвітувала про результати реалізації у 2018 році регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття - якісне харчування».

Повідомляється, що станом 1 січня цього року відібрано для досліджень харчові продукти в 344 закладах (із 669 шкільних навчальних та 295 дошкільних дитячих закладів, що діють на Прикарпатті і в яких організовано харчування близько 400 тисяч дітей).

Зокрема, у 244 школах здійснено відбір 863 зразків харчових продуктів 240 постачальників. За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 38 зразків харчових продуктів (м'ясо-3, мясопродукти-2, молоко -1, сир твердий -2, масло солодковершкове -13, овочі-10, олія-1, риба морожена-6) у Богородчанському, Верховинському, Городенківському, Долинському, Калуському, Надвірнянському, Рогатинському, Снятинському, Тлумацькому, Тисменицькому районах, м.Івано-Франківську, місті Яремче не відповідали вимогам нормативної документації, що складає 4,4% від досліджених.

Також у ста дитячих садках здійснено відбір 349 зразків харчових продуктів 114 постачальників. За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 12 зразків харчових продуктів (сир твердий-2, масло солодковершкове-6, овочі-4) у Верховинському, Галицькому, Коломийському, Рогатинському районах та місті Івано-Франківську не відповідали вимогам нормативної документації, а це 3,44% від досліджених.

За наслідками проведеної роботи постачальниками змінено виробників масла у 10 випадках, сиру - чотирьох, овочів – п’яти, проведено 20 позапланових заходів контролю, складено 20актів та 16 приписів, надано 25 рекомендацій. Проведені заходи державного контролю спричинили змінену дев’яти постачальників продукції. Зупинено обіг 570,8 кг невідповідних харчових продуктів, в тому числі 503,3 кг в школах та 67,5 кг в ДНЗ.

Слід додати, що минулоріч фахівці ГУ Держпродспоживслужби в області, окрім підготовки листів та повідомлень за результатами перевірок керівникам навчальних закладів, управлінь оствіти, РДА та ОТГ, постачальникам, також надавали суб’єктам господарювання рекомендації щодо відповідності маркування харчових продуктів та забезпечення їхньої простежуваності у харчовому ланцюгу, підтвердження супровідними документами походження та відповідності харчових продуктів.