На Прикарпатті заборонили встановлювати “хвалебні хрести”

На Прикарпатті заборонили встановлювати “хвалебні хрести”
1 Червня 2015

На території Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ заборонили розміщувати так звані “хвалебні хрести”. Рух із їхнього встановлення, що останнім часом поширився на Прикарпатті, визнали сектою ще на початку двотисячних років.

Про це повідомляє прес-служба архієпархії з посиланням на відповідний декрет архієрея Василя Івасюка, передають ”Вікна”.

Як сказано у декреті, на території єпархії заборонено встановлення “хвалебних хрестів”, оскільки воно суперечить церковному вченню. Вже встановлені хрести мають замінити на звичайні хрести з розп’яттям.

До складу єпархії, як відомо, входять сім районів Івано-Франківської області: Коломийський, Верховинський, Городенківський, Косівський, Надвірнянський, Снятинський, Тлумацький.

Такий “хвалебний хрест” (“хрест любові”, “хрест з Дозуле”) цього року на Стрітення встановили у Надвірній за участі міської влади та представників УГКЦ. Також у березні семиметровий хрест звели на території школи у Коломиї. Восени минулого року – у Солотвині.

Як кажуть ті, хто вірить у силу цих хрестів, встановлювати їх, нібито, заповів сам Ісус Христос. І дав точні вказівки: розміри у масштабі 1:100 – 7,38 м х 2,76 м (або в масштабі 1 : 1000), перекладини мають бути скеровані у напрямі схід-захід, південна та північна сторони хреста мають бути білими, а східна та західна – голубими, хрест має бути освітлений вночі. Хрест має бути міцним, щоб вистояти “до хвалебного приходу Ісуса з Назарету”.

Про це все йдеться в одкровенні, яке в 1974 році отримала мешканка французького містечка Дозуле Мадлен Омон. Відтоді по світу встановили близько тисячі хрестів. Найбільше – в Африці, арабських країнах, Іраку, Сирії, Канаді (800), США (понад 200), Швейцарії (70), Боснії-Герцоговині (14), Польщі (8). Люди, що їх встановлюють, переконані, що ці хрести зупиняють бурі та землетруси.



    1 Лютого

    31 Січня