У Печеніжині освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць

У Печеніжині освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць
23 Липня 2013
21 липня у празник Всіх святих українського народу у смт. Печеніжин відбулося свято, присвячене пам’яті Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, які трудилися в цьому селі у довоєнні роки, а також у часах підпілля. Цього дня, з ініціативи п. Михайла Яремчука та за всесторонньої підтримки о. Ігоря Квартюка, місцевого пароха, освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць. З цієї нагоди до церкви св. Архистратига Михаїла прибули мощі Блаженної Йосафати та преподобномучениці Тарсикії, які вірні матимуть змогу вшановувати упродовж двох тижнів.

У своїй проповіді о. Ігор дуже вдало поєднав зміст недільного Євангелія із життям численних святих, яких об’єднали такі чесноти як віра і послух. Він підкреслив, що не всі святі є офіційно проголошені Церквою, але є багато святих, які увінчані в небі завдяки своєму богоугодному життю.

Після Божественної Літургії до вірних звернулася с. Боніфатія Дяків, Провінційна Настоятелька Сестер Служебниць. Вона підкреслила, що у це свято, ми маємо нагоду згадати наших сестер, які своєю молитвою і працею жертвенно трудилися на славу Божу і для добра нашого українського народу. Імена деяких нам відомі, інші - вже забуті. Багато мешканців селища напевно пам`ятають с. Йоакиму Чиж, яка у 1993 році відійшла до вічності.

Незважаючи на важке життя, переслідування, с. Йоакима невпинно трудилася на Божій ниві, навчаючи катехизму, готуючи дітей до першого Святого Причастя, хрестила дітей, коли не було священика, приготовляла до прийняття Святих Таїнств, завжди була привітною, гостиною, вміла розрадити, потішити, молитися. Провінційна Настоятелька заохотила молодих дівчат та хлопців прислухатися до голосу свого серця та відповісти на Боже запрошення та посвятити Йому своє життя.

Після Божественної Літургії вірні вшанували мощі Блаженної Йосафати та мучениці Тарсикії, а відтак процесійно пішли до будинку на якому встановлена пам’ятна дошка. Її посвячення здійснили о. Ігор Квартюк та священики із сусідніх парафій: о. Іван Петруняк та о. Михайло Дзюба.

Монастир Сестер Служебниць у смт. Печеніжині був заснований 27 серпня 1898 року. У своєму зверненні до присутніх о. Ігор наголосив, якою важливою була праця сестер Служебниць у цьому селі. Тут діяла захоронка, а також сюди приходили люди, яких сестри лікували від різноманітних недуг. Священик підкреслив, яку велику роль зіграли сестри у вихованні дітей, саме завдяки сестрам Служебницям був випрацюваний новий крій священичих риз, сестри навчали вірних співати молебні та докладали всіх зусиль для формування релігійної та національної свідомості майбутнього покоління. Отець закликав молитися за покликання до чернечого стану, а також висловив надію, що сестри Служебниці повернуться до селища.

Своїми спогадами про перебування у захоронці поділилися численні парафіяни. Нині їх скроні посріблила сивина, але вони з ентузіазмом згадували про своє перебування зі сестрами, пригадували їх цінні повчання, співали пісні, яких навчилися у дошкільному віці. Сестри Служебниці прищепили їм любов до Бога та своєї держави, яку вони пронесли через нелегкі роки тоталітарного режиму аж до сьогодні.

Отець висловив подяку всім, хто доклав старань до встановлення пам’ятної дошки, а саме ініціатору п. Михайлові Яремчуку, селищному голові п. Ігореві Довіраку, який пітримав цю ідею не тільки словами але й дієво, сімейству Антоняків, художникам-майстрам, які зробили написи, п. Михайлові Старжинському, який зібрав історичний матеріал для цієї справи.

На завершення святкування Провінційна Настоятелька подякувала пароху с. Печеніжин о. Ігореві Квартюку та всім добродіям, які спричинилися до збереження пам`яті та дар вдячності для сестер Служебниць та запевнила про молитву.
Джерело:  Прес-служба єпархії