Кілька десятків ВНЗ позбавлять ліцензій

Кілька десятків ВНЗ позбавлять ліцензій
30 Березня 2015

До кінця навчального року ліцензій позбавляться кілька десятків навчальних закладів університетського типу.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт. За його словами, це будуть ті навчальні заклади, що неспроможні надавати якісну освіту.

В інтерв'ю, зазначає Освіта.юа, міністр зазначив, що кількість вишів, у зв’язку із прийняттям Закону "Про вищу освіту", вже скорочена до 317.

"Закон відокремив університетську освіту від освіти, що надається у коледжах та технікумах. Тому коледжі і технікуми, які були вписані як вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, зараз відділені від освіти, яку, умовно кажучи, можна назвати університетською і яка пов'язана з науковими дослідженнями", – сказав міністр.

"Але до кінця навчального року ми позбавимо ліцензій ще кілька десятків навчальних закладів університетського типу  це будуть ті навчальні заклади, що неспроможні надавати якісну освіту. Тому до кінця навчального року я прогнозую, що залишиться близько 270 вищих навчальних закладів",  повідомив Квіт.

За його словами, є вищі навчальні заклади, у яких нічого немає, окрім назви.

"Якщо там є студенти і викладачі, то, звичайно, ми будемо дбати про те, щоб їх усіх влаштувати  це можливо, тому що ліцензованого обсягу у різних наших ВНЗ цілком достатньо для того, щоб безболісно перевести студентів",  зазначив міністр.

Відповідаючи на питання щодо критеріїв, за якими будуть визначатися ВНЗ, яких буде позбавлено ліцензії, міністр освіти і науки зазначив, що у міністерстві визначено перелік навчальних закладів, які мають менше 200 студентів.

"Якщо менше 200 студентів, то ми попросили їх пояснити, як вони можуть виживати з економічної точки зору, адже університетська освіта передбачає комплексну освіту – це не курси якісь – різні предмети, різні блоки дисциплін – і тому треба мати усіх цих викладачів", – сказав Квіт.

За словами міністра, до переліку потрапило кілька бізнес-шкіл, у яких державний диплом отримують студенти, які купують тільки модулі, з яких складається все навчання.

"Далі кількість ВНЗ буде також скорочуватись. Але вимоги якості, яким мають відповідати університети, буде висувати Національна агенція з забезпечення якості вищої освіти. Агенція запрацює вже цього року – це незалежний орган, там не буде представників міністерства, тобто держави, там усі обираються за квотним принципом – від університетів державних комунальних і приватних, від студентів, Національної академії наук, працедавців, тобто професійно незалежних людей", – сказав міністр.