На справу Гонгадзе очікує новий поворот

На справу Гонгадзе очікує новий поворот
26 Вересня 2013

Справа генерала Олексія Пукача може отримати новий поворот у зв’язку з тим, що немає офіційного висновку про смерть журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це заявив адвокат генерала Григорій Демиденко.

«Хто бачив свідоцтво про смерть, видане на ім’я Георгія Гонгадзе? Ні, не лікарське свідоцтво, а документ, який видається моргом. Я відповім: його не існує. Отже Гонгадзе юридично не мертвий. Адже і його мама каже те ж саме», – сказав він.

Адвокат також зазначив, що під час розгляду справи у першій інстанції допущено безліч порушень, в результаті чого читання затягується. У свою чергу адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що захист Олексія Пукача затягує з цим ділом, бо генералу краще перебувати в СІЗО, ніж у колонії, пише ZN.UA.

Нагадаємо, опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі неподалік від столиці було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе.

Незабаром після цього було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження «розібратися» з журналістом.

29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі.

Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста. А після винесення вироку він фактично визнав причетність до злочину вищих осіб держави, порадивши запитати про мотиви вбивства у Леоніда Кучми і екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Сам Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У березні 2011 року проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства Гонгадзе.

Проте у грудні того ж року Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.