Януш Вишневський приїде на Форум видавців до Львова

Януш Вишневський приїде на Форум видавців до Львова
26 Серпня 2013
Один із найвідоміших польських письменників сьогодення Януш Леон Вишневський презентує на ювілейному ХХ Форумі видавців у Львові книжку «На face з сином». 18.00 у білому залі театру «Воскресіння», повідомляє прес-служба Форуму видавців.

Сам Януш вважає себе не письменником, а автором книг, але підкреслює, що основною його роботою є наука. Називає себе «віруючим у Бога фізиком». Письменник вважає жінок набагато кращими за чоловіків. На питання, що потрібно для того, щоб писати книги, не задумуючись відповідає – чесність.

«Можна сказати, що я живу як шизофреник. Працюю – як вчений, але зустрічаюся з великою кількістю цікавих людей – як письменник. Якщо мені погано з дружиною-роботою, то я йду до коханки-літератури, і навпаки. Книги я пишу лише коли маю вільний час», – розповів він в одному з інтерв’ю.

Януш Леон Вишневський навчався в морському училищі в Колобжезі, де отримав диплом моряка далекого плавання. Багато подорожував. Вивчав фізику в університеті Коперника в Торуні та захистив докторську дисертацію. Водночас навчався на економічному факультеті. А в Лодзинському технічному університеті захистив докторську дисертацію з хімії. Ще пізніше отримав ступінь доктора інформатики у Варшавському університеті технологій. Наразі Вишневський займається молекулярною біологією та веде авторську колонку «Інтимна теорія відносності» у польському журналі «Пані» (Pani).

«Я пишу в багатьох жанрах – романи, есе, казки… Мої книги поляризують − одні їх люблять, інші ненавидять. Це прекрасно! Щоб ненавидіти, треба прочитати. Саме тому у мене така велика частина «літературного торта», – каже він.

Усі книги письменника – про любов. Як він сам зізнався в одному з інтерв’ю, любов йому цікава з усіх точок зору: «Лише для любові і варто жити… Невчасною може бути гикавка, менструація або смерть. Але не любов».

Книгу Вишневського «Самотність в мережі» вважають одним з найчуттєвіших романів про любов, що вийшли останнім часом. «Зі всього, що вічне, найкоротший термін у любові» – такий лейтмотив бестселера. У книзі автор намагається донести приховані переживання і почуття людей, які почуваються самотніми, навіть маючи друзів і кохану людину.

Восени 2006 року роман був екранізований. За перший місяць прокату він побив рекорд касових зборів, обігнавши всі голлівудські новинки та був включений у програму Московського міжнародного кінофестивалю 2007 року.

З часу вдалого дебюту Януш Леон Вишневський видав 12 книг: «Мартина» (2003), «Коханка» (2002), «Повторення долі» (2004), «Навіщо потрібні чоловіки?» (2007), «Постіль» (2008), «Молекули емоцій» (2008), «Сцени з життя за стіною» (2008), «Інтимна теорія відносності» (2009), «188 днів і ночей» (2009), «Марцелінка. У пошуках найголовнішого» (2009), «Бікіні» (2009), «Між рядками» (2009).

Книжку «Марцелінка. В пошуках найголовнішого» критики порівнюють з «Маленьким принцом» Антуана де Сент-Екзюпері. Це казка для дітей і дорослих про маленьку, ще ненароджену дівчинку Мерцелінку. В утробі матері вона подумки подорожує світом з Духом, який відповідає на всі її запитання. Дівчинка досліджує світ і розуміє, що найкращим є той, куди збирається привести її власна мама.

Не менш сенсаційною стала його книга «На Фейсбуці з сином» (Na Fejsie z moim synem, 2013). Це звернений до сина монолог матері, що потрапила до пекла. Одкровення про внутрішній світ людини, змученої душевними сумнівами щодо життя, смерті, любові і справедливості.

Критики по-різному відгукуються про творчість Вишневського. Одні називають його книги літературою для кухарок, інші захоплюються здатністю так точно описувати жіночі переживання. Сам письменник зауважує: «Ідеальна жінка – це суміш цукру і перцю! Терпляча, сповнена розуміння, вона сприймає захоплення чоловіка. З нею хочеться розмовляти. Маю стільки років, що я вже можу це сказати: найважливіше у відносинах між чоловіками і жінками є розмова. 90% – добра розмова і 10% – хорошого сексу – це зразок добрих стосунків».

Програма «Польща – почесний гість» на ХХ Форумі видавців у Львові буде реалізована за підтримки Міністерства культури і національної спадщини (MKiDN) Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, Польського інституту у Києві, Інституту книжки (Краків).

ZIK