Жителі Сінгапуру воюють з комарами: ті розносять лихоманку

Жителі Сінгапуру воюють з комарами: ті розносять лихоманку
9 Червня 2013

У Сінгапурі оголосили війну комарам. Громадяни і масово озброюються хитромудрими пристосуваннями від цих комах, оскільки число хворих цього року лихоманкою денге майже удвічі перевищило там аналогічні показники за весь 2012 рік.

Понад 8,5 тисяч сінгапурців заразилися цього року лихоманкою денге.

"Замість скромних протимоскітних спіралей і репелентів люди озброюються новомодними пристроями, що випускають ультразвукові і електромагнітні хвилі, а також хитромудрими винаходами, що заманюють і вбивають комарів викидом хімічних сполук, схожих з тими, які виробляють люди", - пише видання.

"Я знаю, що це не дасть мені стовідсоткової гарантії, але подібна підготовка дозволяє відчувати себе спокійніше", - говорить про свій антикомариний арсенал 55-річний Вернон Ві (Vernon Wee), денге, що перехворів, в 2006 році.

Але хоча об'єм продажів новомодних засобів боротьби з комарами збільшився в Сінгапурі майже на третину лише за останні три тижні, не схоже, щоб жителі "міста Льва" були близькі до перемоги: та ж Straits Times повідомляє, що кількість людей, які заразилися денге, цього року на цьому тижні перевалило за 9 тисяч.

За даними сінгапурського Мінохоронздоров'я, загальне число хворих вже досягло 9 тисяч 139, тоді як за весь минулий рік воно склало 4 тисячі 632, а під час найстрашнішої в історії Сінгапуру епідемії денге 2005 року заразилися 14 тисяч осіб, 25 з яких померли.

Лихоманку денге розносить особливий вид комарів Aedes Aegypti, які розмножуються в чистій стоячій воді. Серед симптомів захворювання - висока температура, сильні болі в суглобах і м'язах і часто внутрішні кровотечі.

Інкубаційний період триває 5-10 днів. Лихоманка характеризується раптовим підвищенням температури, яке продовжується 5-7 днів, головним болем, сильним болем в суглобах, іноді висипом.

А ось ученим з Медичного інституту Говарда Хьюза (HHMI) вдалося генетично модифікувати комара до того ступеня, що люди йому сталі байдужі.

NEWSru.ua